Les autoritats turques culpen els kurds de l'atemptat a Istambul i diuen haver arrestat 22 persones

Ankara assegura que ha matat a Síria quatre suposats integrants de la milícia kurda YPG

Una dona deixa flors per a retre homenatge a les víctimes de l'atemptat
Una dona deixa flors per a retre homenatge a les víctimes de l'atemptat / Umit Bektas (Reuters)

El govern de Turquia ha culpat aquest dilluns militants kurds de l'atemptat que ha matat sis persones al centre d'Istanbul i ha deixat més d'una cinquantena de ferits. Segons ha concretat, la policia del país ha detingut 22 sospitosos, inclosa la persona que havia col·locat la bomba. Es tracta d'una dona de nacionalitat siriana que, presumptament, hauria rebut l'ordre de perpetrar el crim de Kobane, una ciutat septentrional d'aquest país musulmà.

Segons informen les televisions turques, la Direcció de Seguretat d'Istanbul ha revelat que la sospitosa, detinguda poques hores després de la detonació, es diu Ahlam Albashir. Per a cometre l'atemptat va ser instruïda per un centre del proscrit Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a Kobane, on les forces turques han dut a terme operacions contra la milícia kurda de Síria YPG en els últims anys, ha explicat el ministre de l'Interior, Suleyman Soylu.

L'atemptat va tindre lloc aquest diumenge en l'avinguda comercial Istiklal, al centre d'Istanbul. Sis ciutadans turcs, dos membres cadascun de tres famílies, van morir en un atac que no ha sigut reivindicat per cap grup. Les notícies de televisió mostraven imatges d'una persona, que semblava una dona, deixant un paquet davall d'un llit de flors elevat en aquesta via històrica, un lloc popular per als compradors i turistes amb un tramvia que la recorre de dalt a baix.

De la cinquantena de ferits, n'hi ha dos que estan en estat crític, ha apuntat l'oficina del governador d'Istanbul. Als hospitals encara hi ha una trentena de persones ingressades per les lesions patides en l'atac.

Poques hores després de culpar a les milícies kurdes YPG de l'atemptat bomba, Ankara ha afirmat que l'exèrcit turc ha abatut en el nord de Síria quatre membres d'aquest grup. "L'heroi Mehmetçik (terme turc utilitzat per a referir-se als soldats) continua donant el càstig necessari als covards que no s'atreveixen a enfrontar-se a ell i que són tan traïdors per a atacar persones innocents", assenyala el ministeri turc de Defensa en un comunicat publicat en Twitter. "Quatre terroristes més del PKK/YPG que es preparaven per a atacar la regió de la Primavera de la Pau (a Síria) han sigut neutralitzats", afig l'escarit missatge.

Ecos d'atacs passats

La matança ha tornat a despertar els temors que Turquia puga patir més bombardejos i atacs semblants a la sèrie que tingueren lloc entre mitjans de 2015 i 2017. Istanbul ha estat objectiu en el passat per militants kurds, islamistes i d'esquerres. Una branca del PKK va reclamar dos atemptats davant d'un estadi de futbol d'Istanbul el desembre de 2016 que van matar 38 persones i en van ferir 155.

Ankara assegura que les milícies YPG, a què Washington ha donat suport en el conflicte a Síria, és una ala del PKK. Turquia ha dut a terme tres incursions al nord de Síria contra les YPG, inclosa la de 2019, i s'ha apoderat de centenars de quilòmetres de terra. El president Tayyip Erdogan ha assegurat que aquest any que tornarà a atacar les YPG.

El PKK ha liderat una insurrecció contra l'estat turc des de 1984 i més de 40.000 persones han mort en enfrontaments. És considerada una organització terrorista per Turquia, la Unió Europea i els Estats Units. Les condemnes de l'atac i el condol per a les víctimes van arribar des de diversos països com els Estats Units, la Unió Europea, Egipte, Ucraïna i Grècia.

També et pot interessar

stats