Austràlia s'uneix al boicot diplomàtic als Jocs d'Hivern a Pequín

Tant Austràlia com els Estats Units sí que permetran els seus esportistes participar en els jocs, i separen així l'esfera esportiva de la diplomàtica

El primer ministre australià Scott Morrison durant una visita a Penshurst Girls School a Sydney
El primer ministre australià Scott Morrison durant una visita al Penshurst Girls School a Sydney / Mick Tsikas (Efe)

El primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, ha anunciat que el seu país no enviarà cap representant oficial als Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín 2022. S'uneix així al boicot diplomàtic dels EUA desencadenat com a resposta a la repressió del govern xinés cap a la minoria uigur a la província de Xinjiang i contra les llibertats a Hong Kong.

Morrison ha dit que la decisió s'ha pres en resposta als "abusos contra els drets humans" a la província xinesa de Xinjiang i "molts altres problemes que Austràlia ha plantejat constantment".

Austràlia enviarà, això no obstant, els seus atletes a la cita olímpica que se celebra entre el 4 i el 20 de febrer a la capital xinesa, ja que "és important separar els assumptes de l'esport i els polítics", ha apuntat Morrison.

Boicot diplomàtic dels Estats Units

El portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va anunciar aquest dilluns que el govern estatunidenc no enviarà cap representació diplomàtica ni oficial als jocs "pel genocidi i els crims contra la humanitat que persisteixen en la regió nord-occidental xinesa de Xinjiang, així com altres abusos de drets humans a la Xina".

Washington va decidir no prohibir la participació dels atletes estatunidencs, perquè no vol "penalitzar" els esportistes que fa mesos o anys que s'entrenen.

Resposta de la Xina

La Xina ha condemnat amb duresa la decisió dels Estats Units i li ha advertit que "pagarà un preu" per això. "El boicot només farà que la gent de tot el món veja encara més clarament les seues sinistres intencions, i erosionarà encara més la seua credibilitat i moralitat", ha assegurat el portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina, Zhao Lijian.

Nova Zelanda tampoc anirà per la covid

Nova Zelanda va dir aquest dimarts que tampoc enviarà cap representació diplomàtica als jocs encara que va justificar la decisió per raons de seguretat sanitària a conseqüència de la pandèmia de la covid-19.

Altres països com Alemanya i el Japó han deixat en l'aire si els seus governs se sumaran al boicot diplomàtic, mentre que Rússia ha fet una crida perquè no es mescle l'esport i la política.

També et pot interessar

stats