Assassinen més periodistes durant els nou primers mesos del 2018 que en tot el 2017

Octubre no millora les dades amb la desaparició a Turquia de Jamal Khashoggi i l’assassinat de Viktoria Marinova.

Periodistes a la porta del consolat d’Aràbia Saudita a Istanbul després de la desaparició de Jamal Khashoggi
Periodistes a la porta del consolat d’Aràbia Saudita a Istanbul després de la desaparició de Jamal Khashoggi / Sedat Suna (Efe)

Durant els primers nou mesos del 2018 ja han sigut assassinats més periodistes professionals que en tot el 2017, segons Reporters sense Fronteres, que registra els assassinats per causes relacionades amb la professió a tot el món. A primeries d’octubre d'aquest any la xifra pujava a 56 davant els 55 de tot l’any passat.

A nivell global, el 2017 va ser l’any menys mortífer per als treballadors dels mitjans de comunicació en catorze anys, però el 2018 trencarà la tendència. A més d’aquestes 56 víctimes a causa de la seua tasca periodística, Reporters sense Fronteres alerta d’almenys deu casos més encara per resoldre. 

Enguany, al voltant de la meitat de les víctimes han mort en zones de guerra. L'Afganistan encapçala el rànquing com el país més letal per als periodistes, amb 13 morts en aquests mesos del 2018. El Iemen el segueix amb cinc morts a causa d’atacs aeris i, també, del maltractament a les presons. L'amenaça als professionals els afecta en totes les regions del món. Fins ara, a Amèrica han mort 19 periodistes o bloguers, set dels quals a Mèxic i sis als Estats Units.

Més morts i repressió a octubre

Aquest informe de Reporters sense Fronteres es basa en dades fins a setembre, però els primers dies d’octubre ja hi ha hagut més casos que incrementen aquestes estadístiques negatives. El 2 d’octubre, Jamal Khashoggi, periodista crític amb el govern de l’Aràbia Saudita, va entrar al consolat saudita a Istanbul per a arreplegar uns documents necessaris per a casar-se amb la seua parella turca, que l'esperava fora de l'edifici, i ja no en va eixir. La desaparició es produeix en un moment en què Reporters sense Fronteres denuncia una onada de repressió en aquest país àrab amb almenys 15 periodistes i bloguers arrestats de manera totalment opaca, segons recorda l’ONG.

Només quatre dies després de la desaparició de Khashoggi, una presentadora d’informatius de la televisió búlgara va ser morta a plena llum del dia. Viktoria Marinova es convertia així en la tercera periodista assassinada a la Unió Europea en menys d’un any. L'octubre del 2017, Daphne Caruana Galizia va ser víctima a Malta d’un atemptat amb cotxe bomba, i l’eslovac Jan Kuciak va ser trobat mort juntament amb la seua parella al seu domicili el febrer passat. Tots dos investigaven dos casos de corrupció fiscal als seus països.

També et pot interessar

stats