António Guterres, en la inauguració de la cimera del clima: "Ja n'hi ha prou de cavar la nostra tomba"

El secretari general de l'ONU fa una crida per a acabar amb "l'addicció als combustibles fòssils" i retallar les emissions un 45% d'ací a 2030

El secretari general de l'ONU, António Guterres, durant el discurs d'inauguració de la COP26 a Glasgow
El secretari general de l'ONU, António Guterres, durant el discurs d'inauguració de la COP26 a Glasgow / Yves Herman (Reuters)

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat aquest dilluns a la comunitat internacional que es comprometa a retallar les emissions de CO₂ almenys un 45% per a 2030 per a evitar "cavar la nostra pròpia tomba". "És el moment de dir prou. Ja n'hi ha prou de brutalitzar la biodiversitat, prou de matar-nos a nosaltres mateixos amb carboni, prou de tractar la naturalesa com una latrina (...) i de cavar la nostra pròpia tomba", ha dit durant la cerimònia d'inauguració de la cimera de la COP26 que acull aquests dies Glasgow.

Vora 120 líders mundials s'han desplaçat a la ciutat escocesa per a donar suport a les negociacions amb l'objectiu de revifar les aspiracions de l'Acord de París (2015) i consensuar noves mesures contra el calfament del planeta per a evitar que la temperatura puge més d'1,5 graus centígrads aquest segle. En aquest sentit, el màxim responsable de les Nacions Unides ha destacat que la cimera del clima ha de servir per a "mantindre viu l'objectiu d'1,5 graus" i "retallar les emissions un 45% per a 2030". 

Guterres ha llançat una crida per a acabar amb "l'addicció als combustibles fòssils, que està portant la humanitat al límit" i ha subratllat que a pesar que "els últims anuncis climàtics poden fer l'efecte que estem pegant-li la volta" a la crisi, "això és una il·lusió", ja que el planeta es dirigeix cap a un augment de les temperatures de 2,7 °C a final de segle. "Encara que les últimes promeses siguen reals i creïbles, i hi ha dubtes seriosos sobre algunes d'aquestes, encara estem acostant-nos a una catàstrofe. En el millor escenari, les temperatures pujaran molt per damunt dels 2 °C", ha remarcat.

El mandatari ha anunciat que dins de l'ONU es conformarà un grup d'experts que proposarà estàndards "clars" per a "mesurar i analitzar els compromisos d'emissions zero d'actors no estatals".

La COP26, que se celebra fins al 12 de novembre a Glasgow, serà l'escenari on la comunitat internacional revisarà els progressos des de l'Acord de París de 2015 i buscarà compromisos nous per a evitar que les temperatures a final de segle pugen més d'1,5 °C en comparació amb els valors preindustrials.

També et pot interessar

stats