Andrés Perelló (Casa Mediterrani): "La màquina cap a una tercera guerra mundial està en marxa, espere que algú la pare"

El director general de la institució, que exerceix des d'Alacant la diplomàcia al Mediterrani, reclama més protagonisme per a Espanya i la UE en la solució del conflicte d'Israel i Palestina per a evitar una escalada global

El director general de Casa Mediterrani, Andrés Perelló
El director general de Casa Mediterrani, Andrés Perelló / À Punt NTC

La Casa del Mediterrani, l'ambaixada espanyola per als països riberencs, que opera des d'Alacant, veu amb molta preocupació la possibilitat que la guerra d'Israel contra Hamàs s'escampe més enllà de l'Orient Pròxim. El director general de la institució, l'exambaixador d'Espanya a la Unesco Andrés Perelló, ha advertit en Les notícies del matí que el conflicte "no és regional". "La màquina cap a una tercera guerra mundial està en marxa, i espere que algú en la comunitat internacional la pare", ha manifestat. Segons ha explicat, "hi pot intervindre l'Iran, Rússia està amb Síria i hi ha interessos creuats que venen d'altres guerres, com la d'Ucraïna". Un escenari en què "l'entrada sense control de l'exercit d'Israel a la Franja de Gaza pot suposar una reacció violenta de l'Iran que no sabem on acabarà".

Contra aquestes incerteses ha reclamat més diplomàcia i més protagonisme de la Unió Europea, de la qual reclama "una política més definida per al Mediterrani" i suport de Brussel·les a Espanya per a liderar-la, perquè considera que és l'actor comunitari més valorat al món àrab i el Magreb. "Els Estats Units tenen capacitat per a dir coses, amb un oceà pel mig, però els que som veïns som nosaltres i hauríem de tindre una política més definida, que no dic que siga fàcil, però s'ha d'intentar".

Perelló ha reivindicat la Declaració de Barcelona del 1995 i la Unió pel Mediterrani (que agrupa els països de la UE i de la conca mediterrània) com a instruments per a ajudar a pacificar les tensions de la regió, si no és que s'ha de crear un òrgan ad hoc, perquè "el que es discuteix en els parlaments s'evita que explote als carrers". En aquest objectiu també ha situat els esforços quotidians de Casa Mediterrani per a crear lligams entre comunitats, com va fer en una cimera recent amb joves israelians i palestins, prèvia a l'esclat bèl·lic actual. Estem per a llimar aquestes coses, per a fer una diplomàcia discreta que permeta millorar les relacions i també per a ajudar l'Estat en la seua política exterior, ha dit Perelló, fent referència als esforços de la institució per a reconstruir les relacions amb Algèria.

No soc ingenu, s'ha plantat l'odi i encara que arribara la pau, farien falta dues o tres generacions per a assentar-la, però s'ha de fer

"Hem de seure les parts a fer política respectant les regles internacionals a partir de dos estats i definir el territori de cadascú. No soc ingenu, encara que arribara la pau, farien falta dues o tres generacions per a assentar-la, però s'ha de fer", ha raonat el director general de la Casa Mediterrani, que creu que "l'odi" plantat durant dècades està en la base de la complexitat d'aquest conflicte i rebutja les acusacions d'equidistància des d'Israel quan es qüestiona la desproporció de la seua resposta a l'atac de Hamàs.

"Israel té dret a defendre's, però no pot entrar en un territori arrasant, multiplicant la destrucció. Un atemptat és condemnable, però envair un país també, perquè ho prohibeix el dret internacional. No podem justificar la mort de civils, en una part o l'altra, per moltes que siguen les raons que tinguen. Els xiquets no són còmplices de Hamàs, no saben per què estan ahí", ha explicat als micròfons d'À Punt.

Israel té dret a defendre's, però no pot entrar en un territori arrasant, multiplicant la destrucció. Els xiquets no són còmplices de Hamàs, no saben per què estan ahí

"La guerra no és un instrument per a la solució de conflictes, és una conclusió a què havíem d'haver arribat fa temps, no només no resol, en genera més, i planta odi" ha insistit el diplomàtic, que ha recordat que Hamàs és una criatura que la dreta d'Israel va alimentar per a debilitar l'OLP i Al-Fatah, les estructures polítiques rivals i inspiració laica de Iàsser Arafat. Ja va passar a l'Afganistan. Hem volgut exportar la democràcia amb tancs. Els talibans són caniches a què els EUA van tirar xulles per a lluitar contra l'URSS. I al final l'ha crescut la cabellera, s'ha fet lleó i s'ha acabat menjant l'amo que li donava menjar", ha raonat.

Amnistia i corrupció

Andrés Perelló, exalcalde de Bunyol i un històric del PSPV, també ha tingut temps de parlar de política nacional i local en la tertúlia de la ràdio d'À Punt. Per al socialista, "l'amnistia és un tema absolutament menor a la Unió Europea, que importa entre zero i no res" que es veu com un assumpte local i que s'ha magnificat artificialment a Espanya. La reacció contra aquesta possibilitat i la manera en què s'hi ha focalitzat l'oposició contra un futurible govern de coalició demostren, per a Perelló, "que molts han sigut dirigents, però no líders, perquè el lideratge es manifesta quan s'ha de gestionar la voluntat general i les urnes han dit el que han dit".

L'amnistia és un tema absolutament menor a la Unió Europea, que importa entre zero i no res

"En política no es gestionen desitjos, es gestionen realitats. Jo estava moníssim amb el vestit de la comunió i ara em demanen que me'l torne a posar, quan ja no em cap per cap lloc. Em demanen que em pose el vestit de la comunió de fa cinc anys, quan el tallatge de les urnes ara és un altre. Els resultats no són bons ni roïns, són els que són", ha explicat. En la seua opinió s'està opinant massa i molt gratuïtament des de la política i els mitjans de comunicació. "Només hi ha dotze persones qualificades en tot Espanya per a decidir què és constitucional i què no ho és i estan en un tribunal, la resta som opinadors o aprenents, alguns com a molt tertulians, però no tenen la capacitat moral per a dir, amb eixa veu engolada que gaste, que això no cap en la Constitució", ha explicat.

En política no es gestionen desitjos, es gestionen realitats. Els demanen que es posen el vestit de la comunió de fa cinc anys, quan el tallatge de les urnes ara és un altre

Durant la seua intervenció, Perelló també ha fet parada en la corrupció política. Defensa que afecta una minoria de càrrecs públics, que contamina la resta, i coincideix amb l'expresident de l'Uruguai quan diu que "no coneix gent que s'haja corromput en política, però sí que venien corromputs de casa". "Qui furta un ou furta un bou" —ha dit apel·lant al refranyer valencià— i si la gent té la desgràcia que el fan ministre, més marge té".

Perelló ha previngut sobre la divisió "fictícia" entre la presumpta honestedat del carrer i la corrupció de la política. "Quan t'alces d'una taula en què s'ha parlat de corrupció, a vegades no saps diferenciar qui la condemna per ètica o perquè no ho poden fer ells. La gent no s'adona que quan parlen dels altres estan parlant d'ells mateixos. Quan un diu que els càrrecs públics xuplen del pot, no s'adonen que està dient que ell xuplaria del pot, que està fent una confessió", ha manifestat. També ha qüestionat la condemna genèrica a tots els partits, recordant que en la seua etapa al PSPV, amb Joan Lerma com a president de la Generalitat, l'únic cas sospitós, el de Rafael Blasco, va acabar en governs del PP protagonitzant diversos casos de corrupció.

També et pot interessar

stats