Als EUA, 40.000 morts cada any per arma de foc

Els tirotejos d'Ohio i de Texas, últims episodis d'unes accions freqüents en tota l'Amèrica del Nord.

Als EUA, 40.000 morts cada any per arma de foc
Als EUA, 40.000 morts cada any per arma de foc

Vora 40.000 persones moren cada any als Estats Units víctimes de trets d’armes de foc: 1.200 són menors. Més de 100 persones cada dia. Amnistia Internacional qualifica aquesta situació d'anomalia i de crisi dels drets humans.

La pistola al cinturó no ha sigut exclusiva dels temps retratats per les pel·lícules de l’Oest. Als 50 estats de la Unió és legal dur armes, i en 45 es poden dur a la vista de tots.

Hi ha 120 armes per cada 100 habitants, la proporció més alta de tot el planeta. El segon país amb més armes per persona és el Iemen, on n'hi ha 50 per cada 100 habitants.

Enguany fins ara hi ha hagut uns 250 atacs múltiples amb armes de foc, amb prop de 250 persones mortes i 750 de ferides. L'atac de Texas ha sigut el més mortífer d’aquest any. Fins ara, el rècord fatal el tenia Virginia Beach, al sud de l’estat de Virgínia, on el dia 1 de juny d’enguany un home va matar 12 persones al complex municipal on treballava.

El passat 16 de febrer, cinc persones moriren en un complex industrial d’Aurora, a la rodalia de Chicago, víctimes d’un treballador del mateix complex, a qui va abatre la policia.

Dels tirotejos massius dels últims vint anys, un dels més coneguts és el de Columbine, a l’estat de Colorado. Els fets els dugué al cinema Michael Moore, en un format documental de denúncia del fenomen. Dos joves mataren a trets 12 estudiants i un professor de l’escola secundària. Acabaren suïcidant-se. Fou el 29 d’abril de 1999.

Els estudiants sovint són les víctimes

Als Estats Units els escolars i els estudiants universitaris conformen uns dels grups més castigats per la violència amb armes de foc.

A l’abril de 2007 un estudiant de 23 anys va causar la mort a 32 persones al campus de la Universitat de Virgínia.

I al desembre de 2012 un jove de 20 anys es va suïcidar després de matar 20 xiquets i set adults a l’escola primària Sandy Hook, una aldea de Newtown, a Connecticut.

El món religiós també ha sigut víctima dels tirotejos massius. Fa deu mesos, a l’octubre de l’any passat, un home de 46 anys va matar onze persones a la sinagoga de Pittsburg, a Pennsilvània.

L’atac més mortífer de tots va ser a Las Vegas el 2017, quan un home de 64 anys va fer foc, des de la planta 32 d’un hotel, contra la gent que assistia a un concert musical. Va matar 58 persones, i hi deixà cinc-cents ferits.

La possessió d’armes és una qüestió controvertida als Estats Units, on els detractors xoquen amb l’opinió que la Constitució permet usar les armes, i  el mateix president llança missatges confusos. En relació amb l’atac de Pittsburgh, Donald Trump va dir que tenia poc a veure amb les lleis sobre les armes.

També et pot interessar

stats