Vora cinquanta morts al Japó després del terratrémol que va colpejar la costa occidental

Més de 32.000 persones continuen evacuades en diferents parts de l'illa i milers de llars s'han quedat sense llum

Un edifici ensorrat a causa del terratrèmol a la ciutat japonesa de Wajima, aquest dimarts
Un edifici ensorrat a causa del terratrémol a la ciutat japonesa de Wajima, aquest dimarts / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de gener 2024 - 09:19 Actualitzat: 02 de gener 2024 - 09:32

El sisme de magnitud 7,6 que va colpejar la costa occidental del centre del Japó dilluns i que va obligar a activar l'alerta per tsunami durant diverses hores ha deixat almenys 48 víctimes mortals, segons les últimes xifres difoses aquest dimarts per la cadena de radiotelevisió estatal NHK. Les autoritats temen que encara hi haja més gent atrapada sota els enderrocs de construccions que es van esfondrar a causa del tremolor.

La ciutat de Wajima, a uns 500 quilòmetres de Tòquio i situada molt prop de l'epicentre del terratrémol, ha resultat la més castigada per la catàstrofe natural, que va provocar la solsida d'una vintena d'edificis. Molts eren cases particulars d'aquesta localitat d'uns 27.000 habitants. El cos de bombers local encarregat de les operacions de rescat, citat en el canal NHK, creu que pot haver-hi persones soterrades davall de les runes.

Entre les baixes humanes pel sisme hi ha dèneu víctimes a Wajima, vint a la ciutat de Suzu, cinc a Nanao, dos a Anamizu, una a Hakui i una altra a Shiga, segons les autoritats de la prefectura d'Ishikawa —una de les unitats administratives en què es divideix territorialment el país—. Aquesta zona, de fet, ha patit importants danys estructurals i incendis. En cadascuna d'aquestes ciutats hi ha desenes de persones que han hagut de ser traslladades a l'hospital i encara prossegueixen les tasques de rescat. Per això, s'espera que la xifra de morts s'incremente en les pròximes hores.

Les imatges preses per l'emissora pública NHK aquest dimarts a primera hora mostren un edifici de set pisos derrocat i un fumeral que s'eleva en una zona central de la ciutat de Wajima coneguda pel seu mercat matutí.

En la prefectura d'Ishikawa s'ha registrat un incendi que ha afectat més de 200 estructures i que persisteix en algunes zones, encara que són escasses les possibilitats que es propague més, segons funcionaris.

El primer ministre japonés, Fumio Kishida, ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa i ha dit que ell mateix estarà en el comandament de la gestió del desastre: "Seré el director general, mobilitzaré les Forces d'Autodefensa, la Guàrdia Costanera del Japó, els bombers i la policia". El mandatari ha assegurat que està sent extremadament difícil per als vehicles poder accedir a les àrees ubicades al nord de la península de Noto i que el govern ja ha enviat subministraments per vaixell. Igualment, ha demanat als residents de les zones afectades "que actuen amb seguretat", perquè "està augmentant el risc de solsida de cases i de lliscament de terra en els punts on els tremolors han sigut forts".

Al voltant d'un miler d'efectius de les Forces d'Autodefensa nipones participen en les operacions de rescat i en l'últim balanç del migdia (horari local) s'han reportat unes 32.000 persones que continuaven evacuades en les prefectures d'Ishikawa i Toyama. El nombre de llars sense llum, principalment a Ishikawa, es fixa de moment en desenes de milers.

Per fortuna, les pujades del nivell de la mar detectades en diferents localitats japoneses, i fins i tot en la veïna Corea del Sud, no han causat danys importants. Durant díhuit hores va estar activa una alerta per tsunami per possibles crescudes de la marea, amb ones que podien arribar a cinc metres. L'avís era el primer que es posava en marxa des del devastador terratrémol del 2011, que va provocar l'accident nuclear de Fukushima.

També et pot interessar

stats