El Japó retira l'alerta per tsunami després d'un terratrémol de magnitud 7,6

El sisme ha causat la mort de tres persones, més de 100.000 evacuats i importants danys materials

Danys a la prefectura d'Ishikawa al Japó després del terratrémol de 7,4
Danys a la prefectura d'Ishikawa al Japó després del terratrémol de 7,4 / Reuters

Les autoritats japoneses han retirat aquest dilluns a la vesprada l'alerta de tsunami activada després del terratrémol de magnitud 7,6 que s'ha registrat aquest matí al litoral occidental. El govern advertia d'ones de fins a cinc metres en pràcticament tot el seu litoral occidental. El terratrèmol ha afectat a la prefectura d'Ishikawa, al centre de l'illa de Honshu, la principal del país, enfront de la costa del mar del Japó. La previsió alertava de fortes ones que podien impactar en tot el litoral occidental i afectar les prefectures d'Ishikawa, Niigata i Toyama, on algunes localitats sí que han reportat pujades de la marea de 80 a 540 centímetres.

El sisme ha causat la mort de tres persones, més de 100.000 evacuats i importants danys materials en cases i carreteres, com incendis. Diverses persones romanen atrapades davall de les runes en edificis de Wajima, una de les ciutats què ha tingut els danys més greus. Les autoritats recomanen a la població evacuada no tornar, per la possibilitat de rèpliques.

És la primera vegada que s'activa aquesta alerta des del devastador terratrémol del 2011, que va generar l'accident nuclear de Fukushima. El sisme ha causat la paralització dels serveis de trens i la revisió dels reactors nuclears de la zona.

Ones amb una altura d'1,20 metres

Les primeres ones, amb una altura d'1,20 metres aproximadament, han arribat ja a la ciutat de Wajima, uns 500 quilòmetres a l'oest de Tòquio al voltant de les 16:21 hora local (7:21 GMT), segons ha informat la cadena de radiotelevisió pública NHK, que durant el dia ha activat la programació d'emergència, amb els presentadors demanant a la població que s'allunyen de les costes i busquen terrenys elevats.

El terratrémol ha tingut lloc a les 16:10 (7:10 GMT) a escassa profunditat (vint quilòmetres) i amb una intensitat de set en l'escalada japonesa, que té un màxim de set punts i que se centra en la capacitat destructiva dels tremolors, més que en la intensitat.

L'Agència Meteorològica del Japó (JMA) ha notificat després del primer tremolor quasi una vintena de rèpliques i ha advertit que durant la setmana que ve és molt probable que es produïsquen més tremolors que puguen arribar també al nivell 7 japonés.

L'empresa Tokio Electric Power (TEPCO) ha informat que està revisant l'estat de la seua central nuclear de Kashiwazaki-Kariwa, a la prefectura de Niigata, que és la més gran del món per capacitat de generació, però que està desactivada des del 2011, quan un fort terratrémol i tsunami van colpejar el nord-est del país que va deixar més de 20.000 morts i va causar l'accident atòmic de Fukushima. De moment, no s'ha informat de cap mal ressenyable tant en aquesta com en la resta de les centrals nuclears del país.

Alerta de tsunami en la costa occidental del Japó
Alerta de tsunami en la costa occidental del Japó

L'oficina del primer ministre nipó, Fumio Kishida, ha convocat un gabinet de crisi per a gestionar la situació. El mateix Kishida ha instat els ciutadans a guardar la màxima precaució davant de les alertes per tsunami i ha demanat a aquells que estan a les zones afectades que evacuen a zones segures.

De moment, no s'ha informat de danys per la pujada de l'aigua, però s'han reportat més de 30.000 habitatges sense llum a Ishikawa i 3.600 a la veïna Niigata en idèntica situació a causa del terratrémol i a les múltiples rèpliques. Un gran incendi s'ha declarat també a la ciutat de Wajima a conseqüència dels tremolors.

Diverses carreteres i autopistes de la costa occidental han registrat també danys importants i estan tancades, al mateix temps que imatges publicades en xarxes socials mostren habitatges completament destruïts a Ishikawa. També s'han suspés els serveis ferroviaris al nord-est del país i al centre i nord del litoral occidental.

També et pot interessar

stats