Almenys set morts i vint desapareguts per l'allau en una glacera dels Alps italians

Els equips de salvament busquen més víctimes l'endemà del despreniment en el pic de la Marmolada: "És una carnisseria"

El cim de Punta Rocca, després del col·lapse de la glacera de la Marmolada, als Alps italians
El cim de Punta Rocca, després de la solsida de la glacera de la Marmolada, als Alps italians / Borut Zivulovic (Reuters)

El despreniment de part d'una glacera a les Dolomites, als Alps italians, ha causat la mort d'almenys set persones i ha deixat huit ferides més aquest diumenge. A més, una vintena més es troben en parador desconegut arran d'una tragèdia que veus expertes qualifiquen d'"inimaginable". 

El sinistre es va produir quan un enorme serac —com es denominen aquestes parts de la glacera— de prop 300 metres d'ample, es va desprendre i va produir una allau de gel i pedres que va arrasar tot al seu pas en aquesta zona dels Alps, entre les regions de Trentino i el Vèneto.

Les autoritats assenyalen que l'onada de calor extrema que pateix Itàlia aquests dies, i que també està darrere de la pitjor sequera registrada en els darrers setanta anys al nord del país, és un factor important que explica el desgel i el despreniment de part del pic de la Marmolada, a 3.300 metres d'altura. 

L'accident va sorprendre un grup d'excursionistes que passaven el diumenge en una zona molt popular d'aquesta part de la cadena muntanyosa. Segons fonts de l'equip de salvament alpí, que va evacuar díhuit persones de l'àrea afectada i va delimitar tota la glacera pel risc de noves solsides, el balanç provisional és de set morts, l'últim trobat en aquest dilluns al matí. Les sis persones mortes són tres italianes -dos guies i un alpinista de 27 anys anomenat Filippo Bari-, un txec i dues persones encara sense identificar.

Quant a les persones desaparegudes, confirmades per les denúncies de famílies que no aconsegueixen localitzar-los, oficialment en són 14: deu persones italianes i quatre txeques i austríaques. En un principi s'havien calculat fins a vint desaparicions, però algunes d'aquestes persones han sigut localitzats en els seus domicilis o altres punts. Pel que fa als ferits, de moment en són huit de diversa consideració.

Els socorristes descarten que puga haver-hi supervivents a causa de la violència de l'allau de gel, neu i roques que va descendir a més de 200 quilòmetres per hora després de la solsida d'un serac entre Punta Rocca i Punta Penia. 

Segons alguns testimonis, es va sentir un soroll fort i després van veure baixar a gran velocitat una massa de neu i gel, d'uns 300 metres d'amplària, que va arrasar tot el que va trobar per davant i va envestir els excursionistes. Tot i que hi havia alguns camins tancats, el despreniment va ser tan gran que va impactar en el que també estava obert. 

Per al col·lectiu científic, l'allau a la Marmolada és "un desastre inimaginable, una carnisseria, per la qual cosa serà molt difícil identificar amb exactitud les víctimes perquè els cossos van quedar desmembrats".

El despreniment d'aquesta part de glacera es va produir després de diversos dies d'altes temperatures i en aquesta àrea es va arribar al rècord de deu graus. La tragèdia torna a fer reflexionar sobre el calfament global que està fent desaparéixer les glaceres alpines. Segons l'expert del Centre Italià d'Investigació (CNR) Roberto Colucci, tornaran a succeir aquests episodis perquè d'acord amb un estudi que va publicar recentment "dins de 25 o 30 anys la glacera de la Marmolada no existirà".

També et pot interessar

stats