Almenys 320 civils morts a Etiòpia per un suposat atac de rebels oromo

La comissió de defensa de drets humans del país denuncia que es tracta d'una "massacre" per motius ètnics

Militars etíops en maniobres de combat (arxiu)
Militars etíops en maniobres de combat (arxiu) / Europa Press

Més de 300 persones han mort aquest dilluns en un atac de presumptes combatents de l'Exèrcit d'Alliberament Oromo (OLA, per les sigles angleses) a l'oest del país, a la regió d'Oròmia, segons ha confirmat a Efe un resident de la zona que ha presenciat els fets. La font, que vol mantindre l'anonimat per motius de seguretat, ha assegurat que rebels d'aquest grup independentista han disparat contra residents amhares —un grup ètnic minoritari— a la província de Kelem Welega entre les cinc i les nou hora local (una hora menys a Espanya).

D'acord amb aquest testimoni, diversos menors i mares han sigut assassinats durant l'atac i s'havien identificat almenys 320 cossos sense vida fins anit. La Comissió Etíop de Drets Humans denuncia una "massacre" per motius ètnics.

El primer ministre etíop, Abiy Ahmed, responsabilitza de la matança el braç armat del Front d'Alliberament Oromo (FAO), grupuscle a què el govern es refereix com Shene. "Estem profundament apesarats per la mort dels nostres ciutadans i continuarem perseguint aquest grup terrorista per a erradicar-lo", ha dit el mandatari a través de la xarxa social Twitter. L'Exèrcit d'Alliberament Oromo nega les acusacions i culpa dels atacs grups paramilitars.

Testimonis de la matança afirmen que les forces regionals no han pogut accedir a l'àrea atacada fins a l'arribada de tropes addicionals a causa del fort desplegament de forces rebels.

El passat 18 de juny, més de 380 persones van morir —segons les últimes xifres del govern etíop— en un altre atac atribuït al FAO en diverses localitats d'Oròmia, totes elles al districte de Gimbi, també a la part occidental de la regió. El grup, no obstant això, va negar tindre cap implicació en els fets.

Etiòpia pateix recurrents esclats de violència ètnica a les regions de Benishangul-Gumuz (oest), Amhara (oest) i Oròmia (centre i oest), desencadenats sobretot per conflictes de terra i de poder.

L'Exèrcit d'Alliberament Oromo es va escindir del FAO després que aquell partit —que busca l'autodeterminació del seu poble, històricament marginat— deixara les armes per a tornar a Etiòpia i fer política seguint la invitació de l'actual primer ministre en 2018, quan va arribar al poder. Des d'aleshores el grup rebel, catalogat en 2020 com terrorista per l'executiu etíop usa Oròmia com a base d'operacions.

També et pot interessar

stats