Almenys 25 morts per la solsida en una mina de jade a Myanmar

Un mur enorme va caure sobre un llac i les aigües van arrossegar els miners que estaven excavant al jaciment del mineral

Col·lapse a una mina a Kachin, Myanmar
Col·lapse en una mina de jade a l'estat de Kachin (Myanmar), en 2016 / Zaw Moe (Xinhua)

Almenys 25 persones han mort arran d’una solsida en una mina de jade situada al nord de Myanmar (l'antiga Birmània). Els equips d'emergència continuen buscant més d'una desena de desapareguts.

Segons publica el diari The Global New Light of Myanmar, al voltant de 40 treballadors i un nombre indeterminat de miners irregulars treballaven diumenge en la prospecció de jade quan una paret d'uns 300 metres d'altura i 76 metres d'amplària es va desplomar.

L'enfonsament sobtat del mur d'arena i pedra sobre el llac al fons de jaciment va causar un xicotet tsunami que va arrossegar diversos treballadors cap a un llac a Hpakant, una zona muntanyenca remota de l'estat septentrional de Kachin.

Una desena d'equips de rescat participen en l'operatiu que tracta de localitzar i recuperar els cossos atrapats sota el fang.

Un membre de l'Organització de Rescat de Myanmar, que ha preferit mantindre l'anonimat, va apuntar a les intenses pluges que colpegen la regió durant aquesta època com a possible causa de l’accident.

Freqüents desastres i condicions de treball inhumanes

Aquest tipus de successos són freqüents a Hpakant, epicentre de les mines de jade més lucratives i extenses del món, i on els miners treballen en condicions extremadament precàries.

El juliol de 2020, una allau va sepultar més de 160 miners quan extreien aquesta pedra preciosa dels vessants excavats mentre queia una pluja torrencial. Un any abans, almenys 54 persones van morir a causa d'una solsida en un altre punt del complex miner, localitzat uns 800 quilòmetres al nord de la capital, Nay Pyi Taw.

Les mines de jade són un mitjà de vida per a milers de birmans empobrits procedents de tot el país, però en la majoria dels casos els beneficis són escassos i els riscos, elevats.

Myanmar és el major productor mundial de jadeïta, una preuada varietat de jade que s'extrau principalment a les muntanyes de Kachin i que està especialment cobejada a la veïna Xina, destinació de la majoria de les exportacions.

També et pot interessar

stats