Els aliats de l'OTAN es comprometen a proporcionar més defenses aèries a Ucraïna

Zelenski havia demanat diversos mitjans de defensa, entre altres que s'acabe d'entregar el milió de projectils d'artilleria promesos per la Unió Europea

El secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, després de la reunió de l'OTAN
El secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, després de la reunió de l'OTAN / Olivier Matthys / Efe

Els ministres de Defensa de l'OTAN estan disposats a proporcionar més suport militar a Ucraïna, incloses més defenses aèries, segons ha informat aquest divendres el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, al final d'una reunió d'urgència que sol·licita el president ucraïnés, Volodímir Zelenski. “L'OTAN ha inventariat les capacitats existents en totes les línies. Hi ha sistemes que poden posar-se a la disposició d'Ucraïna”, ha declarat el polític noruec.

Zelenski havia demanat “set sistemes Patriot” o altres mitjans de defensa similars i que acaben d'entregar el milió de projectils d'artilleria promesos per la Unió Europea a Ucraïna l'any passat. Davant dels ministres aliats, ha insistit que els envien amb celeritat artilleria i míssils de llarga distància, a més de suplir Kíiv amb un nombre suficient d'avions de combat, que puguen d'acabar amb l'aclaparadora superioritat aèria russa.

Stoltenberg ha reiterat que els aliats han de donar prioritat a l'enviament d'armes a Ucraïna per a defensar-se de Rússia, "fins i tot si això suposa que deixen de complir els objectius de reserves de defensa de l'Aliança per a la defensa pròpia", sempre que després es recuperen aquestes reserves. En qualsevol cas, ha refusat donar números específics, per tractar-se d'informació classificada dels països.

Recentment, Alemanya ha anunciat que entregarà una altra bateria de míssils Patriot a Ucraïna per a la seua defensa aèria. Altres aliats que no disposen d'aquesta mena de sistemes s'han compromés a proporcionar ajuda financera per a adquirir-los per a Ucraïna. Stoltenberg ha exposat que "també és extremadament important garantir que les bateries Patriot ja entregades a Ucraïna estiguen operatives. Això significa que necessiten manteniment, recanvis i interceptors".

D'altra banda, els ministres aliats han tractat hui altres necessitats urgents, com la munició d'artilleria de 155 mil·límetres, les capacitats d'atac de gran precisió i els avions no tripulats. Cada aliat de l'OTAN decidirà què aporta. En aquest sentit, el Congrés dels Estats Units vota aquest dissabte enviar un paquet multimilionari d'ajuda a Ucraïna.

L'OTAN ha reforçat el missatge que Kíiv té dret a defensar-se en aquesta guerra d'agressió, i això inclou el dret a atacar objectius militars "legítims" fora del territori ucraïnés, inclòs el fet d'abatre d'avions russos que combaten contra Ucraïna. "Ucraïna ja té un sistema de defensa aèria de moltes capes. El problema és que ha de ser més fort i exhaustiu", en paraules del secretari general.

També et pot interessar

stats