Algèria destitueix el ministre de Finances en plena crisi amb Espanya

La destitució té lloc una setmana després de la suspensió del Tractat de Bon Veïnatge amb Espanya, vigent des del 2002

Abdelmayid Tebune, president d'Algèria
Abdelmadjid Tebboune, president d'Algèria / Europa Press

El president d'Algèria, Abdelmadjid Tebboune, ha destituït aquest dimarts el ministre de Finances, Abderrahmane Raouya, que estava només quatre mesos en el càrrec.

"De conformitat amb el que disposa l'article 91, paràgraf 7, de la Constitució, i prèvia consulta amb el primer ministre, Aïmene Benabderrahmane, el president Abdelmadjid Tebboune ha signat un decret presidencial per a posar fi a les funcions del ministre d'Hisenda, Abderrahmane Raouya", ha anunciat el govern algerià en un comunicat.

Al seu torn, el president Tebboune ha ordenat al secretari general del Ministeri de Finances, Brahim Djamel Kassali, que "garantisca la interinitat" de la cartera.

Aquesta decisió arriba precisament una setmana després de la suspensió del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya, vigent des del 2002, per considerar "injustificable" la nova posició sobre el Sàhara Occidental de l’executiu de Sánchez. A més, es van congelar les domiciliacions bancàries per a operacions de comerç exterior de productes des de i cap a aquest país europeu.

Divendres passat, Algèria va recriminar a la Comissió Europea que es "precipitara" en donar suport a Espanya en aquesta crisi diplomàtica, afirmant que el trencament d'aquest acord bilateral no afectaria en res els que mantenen amb Brussel·les. De fet, la missió d'Algèria davant de la Unió Europea ha negat que entre les decisions adoptades estiga frenar les transaccions corrents amb Espanya i ha assegurat que "només existeix en el cap dels qui la reclamen i dels qui s'han afanyat a estigmatitzar-la".

Algèria qualifica Albares d'"incendiari" i qüestiona la seua capacitat com a diplomàtic

El govern algerià, a través d'un article publicat en l'agència estatal APS, ha atacat durament el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, i el fan responsable de la "crisi sense precedents" entre els dos països. 

El text el descriu com un "diplomàtic indigne" per desplaçar-se a Brussel·les a buscar el seu suport i l’acusa de manipular l'alt representant de política exterior de la UE, Josep Borrell. Segons s'exposa en l'article, Albares, a qui es qualifica de "ministre amateur", és el responsable de la "fugida cap avant" que va suposar el canvi de posició del govern respecte del Sàhara.

A més, l’han qualificat d'"incendiari" per donar a entendre que Rússia estaria darrere dels últims passos d'Alger, una "lamentable indirecta als Estats Units i l'OTAN perquè socórreguen un xicotet ministre superat per les seues pròpies vileses".

També et pot interessar

stats