Alerta per la possible col·lisió d’un iceberg més gran que Eivissa amb l’illa Geòrgia del Sud

Un impacte podria ocasionar un desastre ambiental perquè en l’illa de l’Atlàntic sud.

Imatges captades de l’iceberg A68a captades per la British Royal Air Force

L’iceberg A68a, de 148 quilòmetres de llarg i 4.200 quilòmetres quadrats de superfície, està en camí de xocar amb l’illa Geòrgia del Sud, un remot territori britànic d’ultramar relativament prop d’Amèrica del Sud. Els científics temen que l’iceberg, en colpejar l’illa, puga devastar el fons marí. Si impactara contra l’illa, podria afectar greument a les poblacions de foques, lleons marins, albatros i pingüins (una de les majors colònies del món) que hi habiten.

Els científics han passat setmanes observant com es desenvolupa aquest esdeveniment relacionat amb el clima, ja que l’iceberg, aproximadament de la mateixa grandària que l’illa mateixa i similar a la d’Eivissa, ha avançat des que es va separar de la península Antàrtica el juliol de 2017.

La Península és un dels llocs al qual més ràpidament afecta el calfament en la Terra, i de fet va registrar una temperatura rècord de 20,75 graus Celsius el 9 de febrer. El calfament té als científics preocupats per la fosa del gel que condueix a nivells més alts de la mar a tot el món.

No és clar si falten dies o setmanes per a la col·lisió, ja que l’iceberg es va accelerant i va desaccelerant amb els corrents oceànics en el camí, segons Geraint Tarling, oceanògraf biològic del British Antarctic Survey que ha estat rastrejant la massa gelada. Una col·lisió encara és incerta, ja que els corrents podrien portar l’iceberg més enllà de l’illa, ha dit Tarling.

També et pot interessar

stats