Alemanya activa la maquinària per a legalitzar el consum i cultiu del cànnabis per a ús privat
Berlín condiciona al vistiplau de Brussel·les la mesura, que aspira a despenalitzar el consum, compra i possessió d'entre 20 i 30 grams així com el cultiu domèstic, amb l'objectiu d'afonar el mercat negre
El govern alemany vol legalitzar el consum i cultiu de cànnabis per a ús privat i aspira a aconseguir-ho no més tard del 2024. Això sí, sempre que aconseguisca el vistiplau de la Comissió Europea. L'executiu de coalició que comanda Olaf Scholtz ha aprovat ja el projecte de llei, que despenalitza el consum, compra i possessió d'entre 20 i 30 grams (siga en l'àmbit privat o en espais públics) i autoritza el cultiu domèstic. "Unes tres plantes" per persona, segons ha concretat el ministre de Sanitat, Karl Lauterbach, que ha matisat que la decisió no busca la "liberalització", d'acord amb el model dels Països Baixos, sinó una "regulació". Un subministrament "controlat", en paraules de Lauterbach.
La legalització del cànnabis va quedar inscrita en el pacte de coalició subscrit al desembre entre el Partit Socialdemòcrata (SPD) els Verds i el Partit Liberal (FDP).
Regular l'accés al cànnabis és "assumpte prioritari" per a la protecció dels menors segons l'argumentari de l'executiu, que adverteix d'un augment de les addiccions entre els joves i adolescents. L'objectiu del govern alemany és separar-los del mercat negre relacionat amb la marihuana o l'haixix i les xarxes criminals, ofegant la venda il·legal amb la distribució legal en locals amb llicència.
La Comissió Europea decidirà
La qüestió se sotmetrà a la Comissió Europea. Només si reben una valoració positiva de Brussel·les es presentarà en forma de projecte de llei davant del Parlament, la qual cosa Lauterbach considera que podria ocórrer en el primer trimestre de l'any. La supervisió de la UE és necessària, segons el titular de Sanitat, per a evitar que, un vegada superat el tràmit parlamentari puga ser bloquejat a Brussel·les, com ha ocorregut amb altres projectes governamentals anteriors.
Lauterbach, doctor en Medicina i una de les veus més escoltades a Alemanya en els moments més àlgids de la pandèmia, va posicionar-se en el passat contra la legalització, però va canviar de parer poc abans de convertir-se en ministre.
"És la dosi el que ho converteix en verí", assegura ara el titular de Sanitat sobre els riscos per a la salut i traçant un paral·lelisme amb l'alcohol o altres consums, que al seu parer només es converteixen en perillosos quan s'entra en l'addicció