A Àfrica, un guisat pot arribar a costar l’equivalent a 300 €

L’ONU publica un informe que evidencia els desequilibris mundials en l’accés als aliments.

L’ONU publica un informe que evidencia els desequilibris mundials en l’accés als aliments

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, l’ONU ha publicat un informe sobre les diferències d’accés al menjar als països més pobres del món. Així, evidencia desequilibris tan radicals com ara el fet que a un ciutadà a Nova York li costa cuinar un plat aproximadament un 0,6% dels seus ingressos diaris, mentre que algú del Sudan del Sud gasta un 201% dels seus ingressos per a preparar el mateix guisat.

Aquest índex pren com a referència la renda mitjana de 52 països en vies de desenvolupament i, com a base, l’elaboració d’un menjar casolà de 600 kcal amb fesols i llentilles, arròs o una altra llavor, aigua i oli. El Sudan del Sud i Nigèria encapçalen el rànquing dels estats més cars quant a l’accés als aliments. Els primers necessiten l’equivalent a 300 €, i els segons a 190 €, per a preparar el mateix plat que a una persona dels Estats Units li costaria 1,20 €.

Així un sud-sudanés ha de pagar per un menjar una suma que correspon a més de dos dies dels seus ingressos. El director executiu del Programa Mundial de l’Alimentació, David Beaseley, denuncia que aquestes xifres “haurien d’escandalitzar i indignar tot el món” i que tots som responsables de reduir els conflictes, reconstruir les economies i que les comunitats puguen prosperar.

Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica passen fam

A més del Sudan del Sud o Nigèria, l’ONU alerta que altres territoris, com el Iemen, estan en un seriós risc de patir una fam imminent com a conseqüència del progressiu augment del cost dels aliments, marcat pels conflictes bèl·lics que pateixen.

Tanmateix, alguns casos demostren millores en comparació amb les dades de l’any anterior, ja siga per un creixement econòmic, una major estabilitat, una estació de pluges favorable o una millora en l’assistència humanitària que haja servit de contrapés als efectes de la sequera.

Pel que fa a Llatinoamèrica, d’una banda, a Haití eixe mateix plat costa més de 45 €. A Nicaragua, on arriba quasi als 12 €, empitjora respecte de l’estudi anterior després de mesos d’inestabilitat social i política. D’altra banda, el Perú és el país de tota la llista on el menjar és més assequible, on s’ha de pagar 3 €.

També et pot interessar

stats