Acord entre la UE i el Regne Unit per a enfortir la seua relació després del Brexit

Londres i Brussel·les han aconseguit un nou pacte pesquer, que a canvi reduirà les càrregues administratives de la indústria agroalimentària britànica 

Reunió entre el primer ministre britànic, Keir Starmer, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, António Costa
Reunió entre el primer ministre britànic, Keir Starmer, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, António Costa / Reuters

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit han arribat este dilluns a un nou acord pel qual reforçaran la seua relació en nombrosos àmbits, des de la defensa al comerç o la pesca, tal com ha anunciat este dilluns el govern britànic. Les dos administracions s’han reunit este dilluns en la primera cimera bilateral després de l'eixida britànica del bloc comunitari el 2020. A la trobada, que ha tingut lloc a Lancaster House (Londres), hi han assistit el primer ministre britànic, Keir Starmer, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, António Costa.

Segons un comunicat difós per Downing Street, Londres i Brussel·les han aconseguit un nou pacte pesquer durant dotze anys, com pretenia la UE, que a canvi reduirà les càrregues administratives perquè la indústria agroalimentària britànica puga exportar als Vint-i-set. 

Eixe pacte sanitari i fitosanitari, de durada il·limitada, obligarà el Regne Unit a alinear els seus estàndards amb els de la UE i permetrà eliminar controls a productes animals i vegetals i reduir els temps d'espera en les duanes. El primer ministre ha recordat en la nota que les exportacions britàniques a la UE han caigut un 21% i les importacions un 7% després del Brexit, cosa que l'acord preveu pal·liar amb més facilitats per a productes britànics com salsitxes o hamburgueses.

També s'ha arribat a un enteniment per a “cooperar” en un programa de mobilitat juvenil, que contemplaria la introducció de quotes i seria limitat en el temps, segons el comunicat de Londres, tot i que no han oferit més detalls sobre este punt, un dels quals més interés alçava en els Vint-i-set.

Com estava previst, la UE i el Regne Unit han tancat una nova Associació en Seguretat i Defensa, que permetrà a la indústria militar britànica participar en el fons de defensa comunitari. D'igual manera, el Regne Unit obrirà converses per a accedir per primera vegada a la base de dades facials comunitària i permetran als viatgers britànics accedir per les portes electròniques d'accés als aeroports. Això millorarà, diuen, la capacitat per a detindre delinqüents perillosos i garantir que compareguen davant la justícia amb major rapidesa.

“És hora de mirar cap avant. De deixar arrere els debats obsolets i les lluites polítiques per a trobar solucions pràctiques i de sentit comú que beneficien el poble britànic. Estem disposats a col·laborar amb els nostres socis si això significa millorar la vida de les persones ací a casa”, ha dit el primer ministre britànic.

També et pot interessar

stats