Més de 5.000 persones desaparegudes per les inundacions de Líbia, que plora ja 2.000 morts

Les pluges torrencials causades pel cicló Daniel han arrasat la ciutat costanera de Derna, on han rebentat dues preses i han negat zones residencials senceres

En vídeo, la destrucció a la ciutat constanera de Derna, al nord-est de Líbia / Reuters

Líbia plora la mort de 2.000 persones (2.080 segons el balanç provisional) després del pas del cicló Daniel pel litoral nord-est del país i tem per l'estat de més de 5.000 més, ara mateix desaparegudes. El govern interí de Trípoli ha demanat a la comunitat internacional una intervenció humanitària "urgent" a la ciutat costanera de Derna, la més afectada per les pluges torrencials, una resposta que la Missió de Nacions Unides assegura estar preparada per a donar. El terme municipal, declarat com a "zona catastròfica", manca d'electricitat i comunicacions. El diari local Libya Observer assegura que dues presses han rebentat. L'aigua ha arribat als tres metres en algunes zones. En el camí ha arrasat zones residencials senceres, ha tombat edificis i ha destruït ponts. Les fortes precipitacions també han fet malbé localitats com Misrata, Al-Bayda i Al Marj, per on han passat tempestes elèctriques i vents de fins a 180 quilòmetres per hora.

El Banc Central ha anunciat un comité de crisi per a cobrir les necessitats de liquiditat del Govern, les entitats bancàries regionals i la ciutadania a les àrees damnificades. A més, obrirà un pont aeri per a l'enviament de diners.

La catàstrofe colpeja el país en un dels moments de pitjor crisi política i social de la seua història recent. Líbia està dividida entre dues administracions rivals des del 2014, una circumstància que dificulta la coordinació i una resposta efectiva en aquesta emergència.

A la zona controlada pel Govern d'Unitat Nacional, amb seu a Trípoli, les banderes onegen a mitjan asta. El primer ministre, Abdulhamid Debiba, ha promés indemnitzar les persones afectades i ha decretat tres dies de dol per les víctimes. L'executiu paral·lel, amb el suport del Parlament i amb seu a Bengasi, va declarar no laborables les jornades de diumenge i dilluns. Les dues autoritats enemigues han coincidit a tancar establiments escolars i comerços de forma preventiva. També han paralitzat l'explotació dels principals jaciments petroliers i han imposat un toc de queda per a impedir que la ciutadania abandone els domicilis.

Després d'assotar Grècia i Turquia, el cicló Daniel va transformar-se en una tempesta subtropical al pas per Líbia des d'on, després de perdre força, es dirigeix cap al veí Egipte, segons un informe del Centre Meteorològic Regional Àrab.

També et pot interessar

stats