Més de 2.000 morts i 1.200 desapareguts pel cicló Daniel, que assota les costes de Líbia

Les autoritats qualifiquen de “catastròfica” la situació a la ciutat de Derna, la més afectada per les pluges

Carrers assotats pel pas del cicló Daniel a Líbia / Imatge: Stringer (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de setembre 2023 - 17:46 Actualitzat: 11 de setembre 2023 - 19:02

Més de 2.000 persones han perdut la vida i 1.200 es troben desaparegudes a conseqüència del cicló Daniel, que assota des de diumenge passat la zona nord-oriental de Líbia, tal com ha informat el cap del govern paral·lel de l'est, Osama Hammad.

El responsable ha qualificat la situació a la ciutat de Derna —la més afectada per les pluges torrencials— de "catastròfica". "Els desapareguts són milers, barris sencers han desaparegut juntament amb els seus residents, emportats per l’aigua", ha alertat Hammad.

Les precipitacions van superar els 400 l/m², una xifra que no s'havia registrat en les últimes quatre dècades segons el Centre Nacional de Meteorologia. El membre del consell municipal de Derna, Ahmed Amdur, ha demanat una intervenció internacional "urgent" per a "salvar la ciutat".

L'enfonsament de zones residencials i el col·lapse d'edificis i infraestructures públiques i privades s'ha saldat amb el tancament de les rutes terrestres, per la qual cosa Amdur ha reclamat obrir un corredor marítim per a assistir els habitants.

El primer ministre del govern d'unitat nacional (GUN), Abdulhamid Debiba, amb seu a Trípoli, ha promés que l'estat indemnitzarà tots els afectats per les inundacions i ha decretat tres dies de dol per les víctimes. Al mateix temps ha anunciat l'enviament a Derna de mig centenar d'ambulàncies i un equip de 75 metges i infermers així com un comboi per a reforçar els hospitals rurals. La Missió de Suport de les Nacions Unides a Líbia (Unsmil) ha declarat en un comunicat que segueix de prop la situació d'emergència i "la seua disponibilitat per a brindar suport als afectats".

Després de batre Grècia i Turquia en els últims dies, el cicló Daniel va ser degradat a tempesta subtropical el 9 de setembre i s'espera que s'afeblisca al país magrebí a partir d'aquest dilluns mentre es dirigirà cap al veí Egipte, segons un informe del Centre Meteorològic Regional Àrab.

També et pot interessar

stats