30.000 empreses podrien anar-se’n del Regne Unit si no hi ha acord pel Brexit

La frontera entre lrlanda i Irlanda del Nord, clau en les negociacions

Theresa May vol renegociar l’acord d’eixida amb la Unió Europea.
Theresa May vol renegociar l’acord d’eixida amb la Unió Europea.

Quan queden menys de 50 dies perquè entre en vigor el Brexit, la primera ministra britànica, Theresa May, vol renegociar les condicions de l’acord amb la Unió Europea. Si no ho aconsegueix, l’organització més important dels empresaris britànics, The Institute of Directors, anuncia un futur molt negre pel que fa a l’economia. Avisen que una de cada tres empreses se n’anirà cap al continent. Ara com ara, la frontera de 500 quilòmetres que separava Irlanda del Nord de la República d’Irlanda, i que va desaparéixer fa vint anys, per l’acord de Divendres Sant, el 1998, que va portar la pau a una regió que va encadenar tres decennis de violència terrorista, és la peça clau en els acords perquè el Regne Unit isca de la Unió Europea. L’execució del Brexit suposaria mantindre Irlanda del Nord dins de la unió duanera de la UE, o tornar a construir la frontera física que separaria de nou els dos estats. Els diputats rebels del Partit Conservador i els del Partit Laborista s’hi neguen en redó.

Nova compareixença de May en el Parlament

El pròxim 27 de febrer, May tractarà de convéncer el Parlament que encara pot renegociar amb Brussel·les, tot i que el president de la Unió Europea, Jean-Claude Juncker, ho ha rebutjat. En un article en The Daily Telegraph, tres destacats advocats han advertit a la cap del govern britànic que, perquè el seu acord amb la Unió Europea s’aprove en el Parlament, ha de “substituir” la salvaguarda per a la frontera irlandesa i no sols “canviar-la”.

Segons un informe de l’organització d’empresaris més important del Regne Unit, l’aplicació del Brexit sense acord suposarà la fugida d’una de cada tres empreses britàniques. La majoria obriria oficines dins de la Unió Europea. Alguns dels exemples més clars d’aquest èxode són les multinacionals Sony i Panasonic, que ja han traslladat les oficines fora del territori britànic. Però la fugida seria molt més important. Calculen que se n’anirien més de 30.000 empreses

Un Brexit sense acord podria fer perillar més de 100.000 llocs de treball a Alemanya

Més de 100.000 llocs de treball a Alemanya podrien córrer perill si finalment el Regne Unit abandona la Unió Europea sense un acord previ segons un estudi de l’Institut Leibniz d’Investigacions Econòmiques de Halle i de la Universitat Martí Luter de Halle-Wittenberg, publicat aquest diumenge en el Welt Am Sonntag. “L’efecte sobre l’ocupació total és major a Alemanya que en qualsevol altre país”, ha comentat al diari Oliver Holtemöller, un dels autors de l’estudi.

També et pot interessar

stats