El 25N acaba a Mèxic amb enfrontaments entre policia i manifestants

La marxa feminista començava sense incidents, però la tensió va anar creixent i l'actuació policial va deixar diverses ferides.

Moment dels enfrontaments entre algunes manifestants i antidisturbis durant la protesta del 25N a Ciutat de Mèxic
Moment dels enfrontaments entre algunes manifestants i antidisturbis durant la protesta del 25N a Ciutat de Mèxic / Carlos Jasso (Reuters)

Havia començat com una marxa protagonitzada per milers de dones per a reivindicar el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones sense més aldarulls, però ha acabat en una mena de batalla campal. El balanç del 25N a Ciutat de Mèxic ha deixat enguany una jornada de violents enfrontaments.

La Marxa #25N l’havien convocada una gran quantitat d'agrupacions i sindicats per a reclamar igualtat i la fi dels feminicidis a Mèxic, on assassinen cada dia més de deu dones. El recorregut des de l'emblemàtic Monument a la Revolució de Ciutat de Mèxic i el cèntric Zócalo transcorria en principi sense a penes moments de tensió i amb molt poca presència policial. “Mèxic misogin”, “No som histèriques, som històriques” i “Desgasteu-vos buscant el rostre dels assassins, no el nostre”, eren algunes de les consignes que cridaven les manifestants. Aquesta vegada, a diferència d'altres anys, se'ls va permetre entrar al Zócalo, on hi ha acampat un grup ultraconservador que s'oposa al president, Andrés Manuel López Obrador.

En arribar a la plaça, les dones es van mantindre agrupades i algunes mares de víctimes de feminicidis i activistes pujaren a un xicotet escenari per a reclamar al govern mexicà que millore la precària protecció que té actualment la població femenina.

En un moment determinat, un grup de cinc joves que va intentar entrar a la catedral metropolitana va ser rodejat i amb això es va prendre la metxa. Un gran grup de manifestants va córrer cap al Palau Nacional, on hi havia policies i una barrera de tanques bloquejant l'accés, les quals van alçar. Es van acostar al cordó de seguretat, que va respondre amb enfrontaments fins a aïllar-les, fet que va obligar a fugir de la zona tant manifestants com periodistes i personal mediador.

La tensió va anar creixent i els crits d'algunes persones que anaven encaputxades s'intensificaren, mentre que la policia va llançar petards contra les manifestants i va provocar diverses ferides. Les participants en la protesta, seguidament, carregaren contra els agents amb les tanques que protegien el campament del grup opositor, al qual no aconseguiren accedir. La policia va buidar els extintors en un intent de dispersar els aldarulls.

No va ser fins al voltant de les 19:00 hores (00:00 GMT del dijous) quan les forces de seguretat obriren el camí perquè finalment les manifestants que encara estaven en el Zócalo pogueren eixir per a acabar de dispersar la concentració.

També et pot interessar

stats