Yolanda Díaz anuncia una reforma "imminent" de la norma que regula el treball del sector cultural

S’abordaran les "transicions professionals" del sector per a ajudar treballadores i treballadors a renovar-se i trobar noves ocupacions que s'ajusten a les seues edats i necessitats

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, participa en una trobada amb el sector audiovisual a Màlaga
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, participa en una trobada amb el sector audiovisual a Màlaga / Jorge Zapata (Efe)

El govern espanyol convocarà "amb caràcter imminent" una nova taula de diàleg social per a escometre la reforma completa del "vell reglament de l'any 85" que regula les condicions de treball de les i els professionals de la cultura, ha anunciat aquest dissabte la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

"Farem una revisió completa de l'actuació en l'àmbit laboral i, sobretot, posarem l'accent en les formacions professionals en el sector de la cultura", ha explicat Díaz, que ha participat en una trobada amb professionals del cinema i l'audiovisual en el marc del Festival de Cinema de Màlaga.

La vicepresidenta ha reconegut que el sector cultural ha estat "desatés" durant molts anys, per la qual cosa ha demanat disculpes, i ha assegurat que ara s'obri "una finestra d'autèntiques oportunitats" que tenen un nom: drets.

L'objectiu de l’executiu estatal és convocar una taula de diàleg social per a canviar per complet una norma que té més de 35 anys i unes peculiaritats que és "imprescindible" abordar, i adaptar-la a la realitat actual.

En aquest nou context, ha afegit Yolanda Díaz, el Servei Públic d'Ocupació (SEPE) es posa "des d'ara mateix a la disposició dels professionals de la cultura", de manera que a partir de juliol aquests treballadors tindran dret a una prestació pública de desocupació amb unes característiques específiques.

El govern espanyol també pretén "acomodar" les professions culturals al segle XXI i abordar les "transicions professionals" del sector per a ajudar treballadores i treballadors a renovar-se i trobar noves ocupacions que s'ajusten a les seues edats i necessitats.

Un malabarista, per exemple, "a partir d'una edat no podrà continuar treballant en aquesta categoria professional i tenim l'obligació com a país de buscar aquestes transicions perquè puga requalificar-se i trobar altres llocs de treball al món de la cultura o qualsevol altre sector", ha explicat Díaz.

En aquesta trobada, en la qual han participat representants de diferents associacions i col·lectius, com a guionistes, sales de cinema, directors o músics, s'ha presentat també una guia sobre les noves condicions contractuals i prestacions per a les persones treballadores que desenvolupen activitats del sector de l'art.

També et pot interessar

stats