El xicotet comerç denuncia que la nova factura de la llum danya encara més un sector en crisi

La patronal Confecomerç lamenta que els trams que s'emmarquen dins de l'horari comercial són els més cars de tota la tarifa, la qual cosa pot incrementar la factura una mitjana del 25%

Una dependenta a l'aparador d'un comerç en una imatge d'arxiu
Una dependenta a l'aparador d'un comerç en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La nova tarifació de la llum no agrada als comerços. La patronal del sector, Confecomerç, que representa 175 associacions sectorials i territorials de pimes, micropimes i autònoms, ha denunciat aquest dimecres que la nova factura és un nou obstacle per a un sector durament castigat per la crisi. I a falta de tindre les dades concretes, la patronal estima que la factura podria pujar una mitjana del 25% als comerços que es troben en el mercat regulat.

Dins la nova tarifació, les hores més cares formen part de l'horari comercial. Per això, Confecomerç remarca en un comunicat que "els xicotets empresaris amb contracte regulat veuran en aquests pròxims mesos engreixar les seues factures, augmentant els costos fixos dels comerços, en una etapa en què les empreses comencen a remuntar després de les dures restriccions patides, i quan ara és justament un moment clau per a la recuperació econòmica". La patronal, a més, recorda que en aquest període es generalitzarà l'ús dels sistemes d'aire condicionat i recorda que, en línies generals, establiments com ara els forns o les carnisseries necessiten fer un ús intensiu de la llum per a funcionar.

El nou model de factura elèctrica ha entrat en vigor l'1 de juny. La nova estructura tarifària aplica discriminació de preus a tots els consumidors i tres períodes a tots els de menys de 15 kW (consumidors domèstics) per als usuaris amb PVPC. Així, es fixen tres trams horaris: punta, pla i vall. El període punta, en el qual el cost dels peatges i els càrrecs és més alt, esta comprés entre les 10:00 i les 14:00 hores i les 18:00 i 22:00 hores; el tram pla, amb un cost intermedi, se situa entre les 8:00 i les 10:00 hores, les 14:00 i les 18:00 hores i entre les 22:00 i 0:00 hores. La tarifa vall, la més barata de les tres, se situa entre la mitjanit i les 8 del matí i s'aplica durant totes les hores dels caps de setmana i festius.

"El xicotet comerç suporta ja suficients costos fixes com per a ara haver d'assumir també aquest augment en el rebut de la llum. Aquestes tarifes suposen sens dubte un perjudici que, per descomptat, no ajuda el teixit empresarial a eixir de l'actual crisi. Per això, sol·licitem al govern no més càrregues sinó més ajudes per a un sector que intenta superar les conseqüències econòmiques provocades per la pandèmia”, ha conclòs el president de Confecomerç, Rafael Torres.

També et pot interessar

stats