Xest ofereix el primer cicle formatiu de la indústria extractiva atesa la demanda de treballadors
Les excavacions necessiten un relleu generacional i ofereixen vora 150 llocs de treball
El primer cicle formatiu de grau mitjà per a ser tècnic en Excavacions i Sondatges a Xest (Foia de Bunyol) s'ha organitzat aquest curs 2023/2024. El sector extractiu busca relleu generacional i ofereix vora 150 llocs de treball. Es busquen operadors de maquinària per a pedreres o mines. Davall dels nostres peus hi ha futur laboral.
Carlos Pauner, director tècnic d'Áridos Carasoles assegura que el sòl és "un recurs natural vital que la societat necessita" i assegura que hi ha demanda laboral per als "operaris de maquinària mòbil i de sondatges". Ana Barella, gerent d'Arival, ho corrobora: "necessitem incorporar entre 100 i 150 professionals per als pròxims deu anys". El 35% dels treballadors del sector té ara mateix entre 55 i 67 anys.
La importància estratègica de ser subministradors de matèries primeres —el sector treballa amb "la segona matèria primera més consumida després de l'aigua", recorda Barella— fa que la indústria extractiva estiga cada vegada més professionalitzada.
El nou curs acadèmic arrancarà amb el cicle mitjà d'Excavacions i Sondatges, que només es fa al Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP) de Xest. Fins a una vintena d'alumnes començaran a formar-se i faran pràctiques remunerades en l'explotació minera triada.
"No hi ha titulació que dispose d'una aula o laboratori d'un milió de metres quadrats. L'alumnat que vinga ací veurà l'aplicació real del que cursa dia a dia". De moment només hi ha dos alumnes matriculats. Les persones interessades tenen de termini fins al pròxim 30 de setembre.