Vora la meitat dels aliments amb l’IVA reduït s’encareixen des del gener

Facua denuncia que continua l’escalada inflacionista, encara que s’ha alentit respecte del primer trimestre i que han pujat, sobretot, fruites i verdures, l’oli, l’arròs i la pasta

Els productes bàsics que més s'han encarit són, sobretot, les fruites i les verdures, segons l'estudi que ha dut a terme Facua
Els productes bàsics que més s'han encarit són, sobretot, les fruites i les verdures, segons l'estudi que ha dut a terme Facua / À Punt NTC

Quasi la meitat dels aliments afectats per la rebaixa de l’IVA, que va implantar el govern al principi d’any, s’han encarit des que va entrar en vigor aquesta reducció. És la conclusió a la qual ha arribat l’organització de consumidors Facua després d’estudiar l’evolució dels preus d’un miler d’aliments amb l’IVA rebaixat que venien huit cadenes de supermercats d’Espanya.

Des d’aquesta entitat assenyalen que, si bé els mesos d'abril, maig i juny van ser quatre de cada deu els productes que havien pujat de preu malgrat la rebaixa de l’IVA. Ara són cinc de cada deu productes estudiats per Facua, cosa que evidencia que “es manté l’escalada inflacionista dels aliments bàsics, encara que a un menor ritme que el registrat en el primer trimestre”, com apunta aquesta entitat.

L'associació ha revisat l'evolució de 985 preus de huit cadenes de supermercats i ha detectat que el preu de 463 aliments, el 47% dels analitzats, s'ha encarit respecte del que tenien el 30 de desembre, una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA.

Així mateix, Facua recorda que al març s’havia encarit un producte de cada tres, mentre que al febrer van ser un de cada cinc. Davant d’aquesta evolució del mercat, Facua ha anunciat que ampliarà les denúncies que ja va presentar els mesos de gener, febrer, març, abril, maig i juny davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) contra les huit cadenes de supermercats analitzades.

Què s'ha disparat més?

Dels 463 preus que Facua ha detectat que han pujat, 151 són de fruites o verdures (el 33% del total), 92 són olis d'oliva (el 20%) i 67 són arrossos i pastes (14%). D'altra banda, s'han localitzat 66 increments de preus entre les llets i lactis (14%) i 38 entre els llegums (8%). El quasi mig centenar de preus restants corresponen a ous, farines i pans.

També et pot interessar

stats