Vora 2.300 xicotets establiments de la Comunitat Valenciana van tancar el 2022

Lluitar contra l'augment dels costos del lloguer o de l'energia ha portat molts negocis a abaixar definitivament la persiana

Molts comerços de la Comunitat Valenciana han baixat la persiana aquest 2022 / À Punt NTC

Cada mes de l'any passat una mitjana de 190 autònoms es van veure obligats a abaixar la persiana del negoci a la Comunitat Valenciana, sobretot els del petit comerç, els més castigats dins del col·lectiu. Vora 2.300 xicotets establiments hagueren de tancar les portes, perjudicats en aquesta crisi.

És el cas de Pili Feliu, que va obrir la tenda de roba Momo a Onda (a la Plana Baixa) fa 19 anys i que tancarà definitivament a finals de febrer. "Ja no podíem més" ha explicat la propietària. Lluitar contra l'augment dels costos de lloguer o de l'energia ha portat altres negocis a tancar l'espai físic, com ha sigut el cas del negoci Oh Maggie d'Alaquàs, si bé mantindrà la venda en línia, segons ha aclarit la gerent, Susana López.

Segons la Federació d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), la província de Castelló ha vist tancar 281 negocis, seguida d'Alacant amb 825 i València, que ha perdut 1.168 comerços físics en només un any.

Actualment, a la Comunitat Valenciana hi ha vora 88.500 autònoms dedicats al comerç que encara lluiten per sobreviure. Les associacions d'autònoms demanen ajudes urgents. Alberto Ara, president d'ATA, ha explicat que "igual que s'han pres mesures per a pal·liar els efectes del lloguer de vivenda, han de prendre's mesures per a pal·liar les pujades del lloguer dels locals comercials". A més, els treballadors autònoms que tanquen negocis diuen sentir-se desemparats.

Una situació que segons han explicat, no creuen que millore a curt termini i que posa en perill la supervivència del xicotet comerç.

També et pot interessar

stats