La Unió pronostica pèrdues de 8 milions en la campanya de la cirera, que caurà a la meitat

Les altes temperatures durant l’hivern i l’excés de pluges de març han perjudicat la correcta floració de la cirera.

Un home replega les primeres cireres de la temporada a l'Alt Palància
Un home replega les primeres cireres de la temporada a l'Alt Palància / À Punt

La Unió de Llauradors estima que la collita de cirera a la Comunitat Valenciana, que comença en les pròximes setmanes, es veurà reduïda a la meitat i causarà pèrdues de 8 milions als productors.

L’organització agrària no atribueix aquesta situació al coronavirus, sinó a la climatologia adversa dels últims mesos. Més específicament, per la falta d’hivern –les temperatures van ser molt altes al gener i al febrer– i l’excés d’humitat de març. Les precipitacions de l’últim mes també han limitat la pol·linització de les abelles, amb greus efectes per al cirerer, segons precisa la Unió en un comunicat.

Amb tot, la cirera que queda és d'una gran qualitat i els productors compensaran part de la minva de collita amb un millor preu.

El descens de collita no és uniforme en tot el territori valencià. A les comarques del sud, que produeix el 76% de la cirera valenciana, s’estima que la producció caurà a més de la meitat; un 54%. A les comarques del Nord, amb el 21% de la superfície de collita, la el descens serà del 27%. A les comarques centrals es preveu una caiguda del 21%, que serà testimonial en el conjunt de la campanya, ja que a la província de Valencia només hi ha el 3% del cirerers del territori.

Tres comarques del sud, el Comtat, la Marina Alta i l'Alt Vinalopó, concentren el 62% del cirerers valencians. En les dues primeres s'espera una major reducció de collita que a la tercera, on la producció és més irregular segons parcel·les.

La Unió estima que en 8,2 milions les pèrdues per als productors en el conjunt de la comunitat autònoma. La majoria a Alacant (7,7 milions), seguida de Castelló amb 500.000 euros i València amb 48.000 euros.

També et pot interessar

stats