La Unió denuncia diferències de preu de fins al 1.300% des de l’origen a la destinació del producte

L'organització agrària proposa una sèrie de mesures perquè els productors no es vegen sempre perjudicats

Verdures acabades de recollir del camp
Verdures acabades de recollir del camp / Shutterstock

La Unió de Llauradors ha denunciat les "escandaloses" diferències de preu entre el camp i la distribució en un context de gran inflació, amb elevats preus per a les persones consumidores. Entre els casos més flagrants, les taronges, que costen un 1.298% més d'origen a destinació. i el meló d'Alger, un 511% més.

L'organització agrària ha elaborat un estudi en el qual demostra aquestes diferències. Així, ha triat alguns productes hortofructícoles i ha comparat, amb dades oficials, el seu preu d'origen en camp, posteriorment en els mercats majoristes (compres) i intermediaris i finalment en la distribució. Finalment, proposa una sèrie de mesures perquè els productors no es vegen sempre perjudicats.

Les dades de l'estudi revelen que "els productors són els que s'emporten la pitjor part". Assenyalen que "no se'n beneficien, ni de bon tros" en la mateixa mesura que les altres anelles de la cadena agroalimentària, "amb unes desigualtats bastant evidents entre els uns i els altres".

Preus des de l'origen a la destinació del producte
Preus des de l'origen a la destinació del producte / À Punt NTC

El cas del meló d’Alger i les taronges

Segons l'estudi, en el cas del meló d'Alger, el productor percep de mitjana 0,36 euros per quilogram, en la fase d'intermediaris arriba als 0,93 €/kg i en la distribució es dispara fins als 2,20 €/kg, per la qual cosa la diferència entre camp i distribució del meló d'Alger és del 511%.

Segons les fonts, algunes cadenes de distribució importants estan llançant en aquests moments ofertes de melons d'Alger que no arriben als 0,90 euros per quilogram “el que posa de manifest que conformen els preus com volen”. “Fa unes setmanes estaven a preu d'or i ara els devaluen amb ofertes de descompte”, afegeixen.

Quant a les taronges, indiquen que els productors, "en una campanya realment horrorosa", han cobrat de mitjana 0,11 €/kg, en el segment dels intermediaris ha arribat fins als 0,67 €/kg i en els lineals de la distribució s'ha trobat a una mitjana de 1,49 €/kg. La diferència entre origen i destinació ha sigut del 1.298%.

La creïlla: de 0,34 €/kg en la producció fins a 1,37 €/kg a la distribució

Segons la Unió, si es compara una hortalissa de les més consumides com la creïlla, es veu que l'agricultor rep de mitjana 0,34 €/kg, en la part dels intermediaris no puja massa i arriba fins als 0,53 €/kg i on es dispara és en la distribució amb 1,37 €/kg. La conseqüència és un diferencial entre origen i destinació de més del 300%.

Davant aquesta situació, la Unió proposa l'establiment de procediments públics per al coneixement i formació dels marges comercials per part dels diferents agents econòmics que intervenen en la formació dels preus. També que s'instaure un sistema públic d'elaboració de costos de producció de referència per als contractes agroalimentaris obligatoris establits en la llei de millora del funcionament de la cadena alimentària.

En aquest sentit, aposta per la inclusió d'una clàusula en els contractes que permeta compartir els beneficis i costos generats en la cadena de valor en benefici dels productors. D'altra banda, proposa una millor regulació dels mercats, així com vigilar i sancionar les concertacions de preus per part de la demanda en perjudici de l'agricultor i ramader.

També et pot interessar

stats