Noves protestes dels llauradors bloquegen el port de Castelló i generen retencions a les principals autovies

La policia ha desallotjat els manifestants que secundaven la protesta autoritzada als voltants del port, mentre que els antidisturbis han escortat els llauradors a l'A-3 i l'N-3, a la Plana d'Utiel-Requena

Barricada que han encés els llauradors en els accessos al port de Castelló de la Plana aquest dimecres / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de febrer 2024 - 08:32 Actualitzat: 07 de febrer 2024 - 16:16

La imatge del port de Castelló bloquejat ha sigut la protagonista de la segona jornada de protestes del camp valencià, en la qual dues de les principals autovies del nostre territori també han presentat retencions. El sector agrari ha tornat a llançar un crit d'ajuda aquest dimecres perquè les administracions el traguen de "la situació crítica" perquè passa, com apuntava Carles Peris, president de la Unió Llauradora, l'organització que havia convocat la mobilització al port de Castelló.

Això era vora mar, però, terra endins, tractorades no oficials han tornat a fer-se notar sobre l'asfalt. Encara que amb menys repercussió que aquest dimarts, els conductors que passaven per l'autovia del Mediterrani, l'A-7, que anaven per l'A-3 o que tractaven d'accedir a la ciutat de València per la zona nord s'han trobat amb mobilitzacions que han generat retencions en alguns punts. A primera hora de la vesprada, la Direcció General de Trànsit ha informat de complicacions en la circulació a causa de les manifestacions en dos punts de l'A-3 (a l'altura d'Utiel i Xiva) i l'N-3 a Utiel.

En la protesta de Castelló de la Plana, els agents han desallotjat els manifestants, que han muntat barricades i han ocupat la calçada, on han fet un bloc asseguts. Els agents, en veure que els llauradors desatenien les ordes en quedar-se, de manera pacífica, sobre l'asfalt, han agafat de peus i muscles els manifestants i els han portat fora de la carretera. Entre ells estava el màxim representant del sindicat agrari que convocava la protesta, Carles Peris.

No podem consentir que al costat de casa ens agredisquen com ens agredeixen Carles Peris - President de la Unió Llauradora

La tractorada que ha arribat fins als accessos al port de Castelló de la Plana, convocada oficialment per La Unió Llauradora, ha escollit la infraestructura portuària per a reclamar, entre altres qüestions, el fre a les importacions de països tercers de productes que també es cultiven al camp valencià o a la bonificació de les taxes als productes que entren pels ports valencians, com els cítrics, segons exposava el president de La Unió Llauradora a À Punt. Carles Peris, en nom dels llauradors, exigia també una relaxació de la burocràcia que implica la política agrària comuna (PAC) i de les estrictes mesures ambientals en qüestions com la dels plaguicides. "No podem consentir que al costat de casa ens agredisquen com ens agredeixen", afegia el líder del sindicat agrari.

A la protesta a les portes del port castellonenc acudia una columna de vehicles procedent de Betxí i dues columnes des de la Pelejana i Cabanes que, tot i que han estat retingudes per moments per les forces de seguretat, finalment els han permés continuar. Encara que, poc després de nou els han interceptat. Mentrestant, al port estaven els agricultors que havien acudit directament al port i que, en arribar, han desplegat pancartes en què reclamen solucions per a la competència deslleial que impliquen les importacions de països tercers.

Protesta dels llauradors en els accessos al port de Castelló de la Plana
Protesta dels llauradors en els accessos al port de Castelló de la Plana / À Punt NTC

A banda de les protestes al port de Castelló de la Plana, en el cas de l'autovia A-3 els llauradors l'han tallada en els dos sentits, cap a Madrid i cap a València, però s'ha reobert parcialment més tard. També en la Plana d'Utiel ha quedat tallada la nacional 3, una via que suporta molt menys trànsit que l'autovia. En el cas de l'A-7 les cues s'han fet a l'altura de l'Alcúdia. Les protestes dels agricultors han complicat l'accés de l'A-7 a la CV-50, que uneix Llíria amb Tavernes de la Valldigna. En aquest punt, la Direcció General de Trànsit ha arribat a xifrar en quilòmetre i mig la retenció que s'ha generat a primera hora del matí.

Visibles en els accessos a València pel nord

La concentració de tractors a la CV-32, que uneix municipis del nord de València amb la capital, també ha fet que el trànsit també fora lent i, encara que durant uns minuts la protesta ha aconseguit tallar-lo, ràpidament la policia ha obligat els llauradors a deixar part de la via lliure.

No obstant això, els agricultors han manifestat a À Punt la seua intenció de dificultar el pas de vehicles en els accessos a València. "Deixarem pas als vehicles, però anirem de rotonda en rotonda perquè la gent ens veja una vegada més", apuntava Manolo Alcover, que participava en una de les concentracions a Museros.

Llauradors concentrats en una de les redones de la CV-32, que ha registrat trànsit lent durant tot el matí
Llauradors concentrats en una de les redones de la CV-32, que ha registrat trànsit lent durant tot el matí / À Punt NTC

De fet, tot i que a primera hora del matí alguns tractors han accedit a la ronda Nord de la ciutat, ràpidament els agents els han convidat a quedar aparcats en un dels carrils, de manera que el trànsit a penes s'ha vist afectat i la circulació presentava la mateixa fluïdesa que qualsevol dia laborable.

Dimarts vam molestar, i molt. D'això es tractava perquè la gent adquirira consciència de la seua situació Llaurador concentrat a Museros

Aquestes tractorades, sense convocatòria oficial, es produeixen l’endemà de les protestes que van col·lapsar l’accés nord a la ciutat de València i alguns punts de l’àrea metropolitana. També, l’autovia de Madrid, en diversos punts de la Foia de Bunyol i la Plana d’Utiel-Requena, i l’A-7 o la CV-50 al terme de l’Alcúdia, en la Ribera Alta. La policia antidisturbis ha acudit fins als punts on estaven els llauradors de l'A-3, que tot i ser nombrosos, estaven concentrats de manera pacífica.

Agricultors que ocupen l'A-3, al seu pas per Utiel
Agricultors que ocupen l'A-3, al seu pas per Utiel / À Punt NTC

"Dimarts vam molestar, i molt. D'això es tractava, de conscienciar la ciutadania de la importància que té el sector i de com de complicat està tenint-ho", exposava un dels llauradors que aquest dimecres es concentrava damunt del tractor en una de les rotondes de la CV-32.

També et pot interessar

stats