Un informe del Real Instituto Elcano mostra l'oportunitat d'invertir en la digitalització de l'economia
Descriu l'ecosistema valencià com un marc a seguir i proposa crear una agència de projectes d'investigació avançada i dissenyar una estratègia espanyola de tecnologia profunda
La digitalització de l'economia, inclosa la de la indústria, accelerada amb la pandèmia, obri noves oportunitats per a Espanya de fabricar programari i dispositius per a respondre a aquesta nova demanda.
Així ho recull el document de proposta de política pública que ha elaborat el Real Instituto Elcano sota la direcció de l'investigador Andrés Ortega i que es presenta aquest dijous a la Universitat Politècnica de València, amb l'assistència del president de la Generalitat, Ximo Puig.
Segons l'informe, la industrialització de la digitalització, és a dir, la de la fabricació, recerca i desenvolupament de les coses que es necessiten per a la digitalització, ha de ser part de la política industrial.
El document de treball "Industrialitzar la digitalització" d'Andrés Ortega, aborda la necessitat de dissenyar a mitjà i llarg termini una política industrial per a fabricar els productes tangibles i intangibles necessaris per a la digitalització de l'economia, la societat i les administracions públiques.
A més, descriu el model de l'ecosistema valencià com un marc a seguir tant en el desenvolupament d'empreses i productes com en el sistema d'R+D que alimenta les grans empreses, però també les pimes.
Encara que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en resposta als fons europeus, atén en una part important aquest repte, el document indica que en matèria de dispositius avançats i de tecnologia profunda (deep tech), els temps són més grans, de dos a vint anys. Per tant, "seran necessàries aliances internacionals, especialment europees per a aconseguir-ho", assenyala l'estudi.
Àmbits prioritaris d'actuació
En aquest document de treball s'estableixen alguns àmbits prioritaris en aquesta industrialització de la digitalització que cal planificar i començar a posar en marxa ja en els pròxims mesos.
Per un costat estan els productes intangibles, com ara la indústria del programari, intel·ligència artificial, computació i comunicació quàntica, ciberseguretat i la indústria de les llengües espanyoles.
D'altra banda, hi ha uns altres tangibles (sensors, microprocessadors i microelectrònica, cables submarins, núvol, xarxes, centres de processament de dades, infraestructures de telecomunicacions i 5G i satèl·lits de comunicació).
Propostes i recomanacions
L'estudi acaba amb una sèrie de propostes i recomanacions, com l'estudi de la creació d'una agència de projectes d'investigació avançada espanyola i europea per a invertir i finançar projectes que desenvolupen nova tecnologia.
També recomana l'elaboració d'una estratègia espanyola de tecnologia profunda. El deep tech engloba els descobriments o innovacions científiques i tecnològiques que tracten de millorar el món. "Són oportunitats quasi úniques que no s'han de perdre", conclou l'informe.