Un 75% dels treballadors del tèxtil han secundat la vaga, segons el sindicat convocant, CCOO

La patronal del tèxtil i UGT ha signat un preacord de conveni nacional del sector per als pròxims tres anys.

20.000 treballadors i treballadores del sector tèxtil estan convocats a la vaga
20.000 treballadors i treballadores del sector tèxtil estan convocats a la vaga

Els treballadors dels sector tèxtil hui estan de vaga. Reclamen millores laborals i salaris dignes de, com a mínim, 14.000 euros anuals, 1.000 euros mensuals en 14 pagues. El sindicat convocant, Comission Obreres, considera que la convocatòria ha sigut un èxit. Asseguren que el 75% dels treballadors l'han secundada. Aquest matí, un centenar de treballadors s'ha concentrat a les portes de la seu de la patronal, ATEVAL, al carrer dels Telers d'Ontinyent per fer sentir les seues reclamacions i mostrar l'oposició al conveni que van signar ahir a la vesprada la patronal i l'altre sindicat majoritari, UGT.

Per la seua banda, la patronal no ha facilitat dades del seguiment i ha dit que la convocatòria no té cap fonament perquè ahir es va signar el conveni amb la UGT. Segons la patronal, el conveni inclou una disposició addicional “per tal d'arribar a un salari anual de 14.000 euros al 2021, sempre que les circumstàncies ho permeten”. La patronal destaca que el conveni arreplega aquesta disposició amb l'objectiu d'aconseguir un consens més ampli de tots els agents negociadors. Les organitzacions empresarials confien que, finalment, CCOO també se sume a l'acord.

A la Comunitat Valenciana hi ha 1.400 empreses tèxtils que donen treball a més de 20.000 persones. El 70% d'aquestes empreses estan ubicades a les comarques centrals. Segons Comissions Obreres, durant els anys de crisi, els treballadors han hagut de fer esforços de contenció salarial en línia amb les dificultats de les empreses. Ara, el sector torna a créixer: l'any passat va tindre un volum d'exportació de 900 milions d'euros, i els treballadors volen que aquesta recuperació econòmica també repercutisca positivament en ells. 

Unes 90.000 persones a tot Espanya treballen en el sector del tèxtil i la confecció. La major part de les 6.500 empreses que hi ha a Espanya estan ubicades a la Comunitat Valenciana, Galícia i Catalunya. Inditex, Adolfo Domínguez, Carolina Herrera, Pronovias o Ermenegildo Zegna són algunes de les companyies més destacades.

Acord entre UGT i patronal

En el text de l'acord signat per les organitzacions empresarials i la UGT, s'arrepleguen millores com ara un increment salarial del 2% al 2018 i al 2019, i de l'1,8% al 2020. També la pujada del salari mínim intertèxtil en un 3% per a cada any. Per a Comissions Obreres, aquestes mesures són insuficients, i continuen reclamant que el salari mínim intertèxtil es fixe en 14.000 euros anuals. Asseguren que aquest conveni suposa el primer gran incompliment de l'Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva que van signar CEOE, CEPYME, UGT i CCOO el passat 5 de juliol. 

Pel que fa al cinqué torn, que era una altra de las reivindicacions del sindicat convocant de la vaga, el preacord contempla la rebaixa de la jornada anual en un total de 16 hores per a tot el personal que faça aquest anomenat cinqué torn, a raó de 4 hores al 2018, 6 hores al 2019 i 6 hores al 2020.

El preacord també reconeix un dia més de lliure disposició per al personal del sector tèxtil i la reducció de dues hores anuals per als treballadors que fan la jornada partida de sis hores. D'altra banda, pel que fa a la conciliació familiar, s'estipula que puguen gaudir de 21 dies de vacances de manera ininterrompuda en període estival i la possibilitat de compensar les hores extraordinàries amb dies lliures o de percebre una contraprestació econòmica. 

El preacord estableix que el conveni estarà vigent durant els pròxims tres anys i que la firma del text definitiu haurà de tindre lloc abans del pròxim 10 de setembre. Ara falta saber si CCOO, l'altre sindicat majoritari del sector, s'afegirà a l'acord o considerarà que encara no s'han assolit les seues reivindicacions. 

També et pot interessar

stats