La UE ultima sancions contra el cercle d'oligarques més pròxims al Kremlin

Brussel·les no exclou vetar el gas rus de futures sancions

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el portaveu Afers exteriors i Política de Seguretat de la UE, Josep Borrel
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el portaveu Afers exteriors i Política de Seguretat de la UE, Josep Borrel / Xavier Lejeune / European Commission
28 de febrer 2022 - 17:58

La Unió Europea prepara amb altres socis internacionals una bateria de noves sancions contra Rússia. En concret, es dirigiran a una sèrie d'oligarques que han fet costat financer al règim rus i són pròxims al seu president, Vladímir Putin, a qui ja van castigar amb sancions divendres passat. 

Si bé encara no es coneixen les identitats dels sancionats, fonts europees defensen que serà “una llista àmpliament coordinada” amb un nombre “significatiu” d'oligarques, als quals se sotmetrà a una congelació d'actius i a una prohibició de viatge a la Unió Europea i a la resta de territoris coordinats.

S’espera que s’apliquen de manera imminent i se sumen a les ja adoptades en temps rècord des de la invasió de Rússia a Ucraïna dijous passat, que ja han colpejat amb duresa l'economia i finances de Moscou i els seus fluxos comercials. 

En una videoconferència programada per a aquest dilluns per la vesprada, els líders de les institucions europees i l'OTAN participaran amb els caps d'estat d'Alemanya, França, el Canadà, els Estats Units, Itàlia, el Japó, Polònia i Romania per a continuar la coordinació en les sancions contra Moscou. Fins i tot Suïssa, tradicionalment neutral, ha anunciat que aplicarà "plenament" les sancions.

Sancions contra Bielorússia

En les pròximes hores s'espera també que es faça públic l'abast exacte de la nova bateria de sancions contra Bielorússia, que ha acollit més de 30.000 soldats russos i equipament militar per a uns exercicis conjunts, que han servit Moscou per a creuar i atacar Ucraïna. 

Les mesures limitaran les exportacions des d'allí de combustibles minerals, tabac, fusta, ciment, ferro, acer i potassa, així com l'exportació a Bielorússia de productes de doble ús, és a dir, amb finalitats que poden ser civils o militars. La UE està estudiant, a més, si pot replicar a Bielorússia les mateixes mesures que ja ha adoptat contra el Banc Central de Rússia.

Brussel·les no exclou vetar el gas rus

El vicepresident econòmic de la Comissió Europea i responsable de Comerç, Valdis Dombrovskis, ha indicat aquest dilluns que la UE "no exclou cap mesura" com a possibles sancions contra Rússia si persisteix en la seua ofensiva a Ucraïna, tampoc la prohibició d'importar gas o petroli rus al mercat europeu, si bé ha precisat que, de moment, "no hi ha res" concret damunt la taula.

També et pot interessar

stats