La UE investigarà les macroplantes fotovoltaiques de la Plana Alta i l'Alcalatén

La Comissió de Peticions de l'Europarlament admet la sol·licitud de diverses entitats que denuncien "falta d'avaluació ambiental" en els parcs les Useres, les Coves de Vinromà, Cabanes, la Vall d'Alba i Vilafamés

Projecció del marcroparc solar a les Useres
Projecció del marcroparc solar a les Useres / Europa Press

La presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat (PP), ha demanat a la Unió Europea que duga a terme una investigació preliminar per a esclarir si ha faltat avaluació ambiental en la planificació d'energies renovables a les comarques de la Plana Alta i l'Alcalatén.

Es tracta d'un pas adoptat després d'admetre la sol·licitud d'un conjunt d'associacions vinculades a aquests territoris, que denunciaven una "manca d'avaluació ambiental estratègica de la planificació d'energies renovables a la província de Castelló i, en particular, dels parcs eòlics i les macroplantes fotovoltaiques". En la resposta, l'eurodiputada del PP indica que ha traslladat la petició a la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI) del Parlament Europeu per a recaptar més informació.

Les associacions Defensem les Nostres Arrels (les Useres), Nostra Terra (les Coves de Vinromà), Per un Cabanes Viu (Cabanes), Junts per la Terra (la Vall d'Alba) i La terra, Casa Nostra (Vilafamés) enviaren en setembre una petició escrita al Parlament Europeu denunciant l'assumpte. Aquests col·lectius insistien que la "falta d'ordenació del territori" i la possible execució dels macroprojectes eòlics i fotovoltaics "repercutiran directament en el sector agrícola, turístic i hostaler, i contribuiran a la despoblació de les comarques de l'interior de Castelló".

Per tot això, les entitats defensaven que cal fer un estudi que analitze els factors socioeconòmics, ecològics, mediambientals i la demanda d'energia "per a situar de manera racional les energies renovables en tota la província".

En l'escrit sol·licitaven també la suspensió de tots els projectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques que s'estan tramitant a la província de Castelló fins que el pla integral d'implantació d'energies renovables se sotmeta a l'avaluació ambiental estratègica corresponent i a la declaració de repercussions sobre la Xarxa Natura 2000.

També et pot interessar

stats