La UE acorda limitar en 2030 al 65% la compra de matèries primeres crítiques a tercers països com la Xina

La llei busca diversificar les importacions de materials com el liti, el cobalt o el magnesi, entre altres

Imatge d'arxiu d'una mina de liti
Imatge d'arxiu d'una mina de liti / Europa Press

El Consell i el Parlament Europeu han arribat aquest dilluns a un acord provisional sobre la nova llei de matèries primeres crítiques. L'objectiu és diversificar les importacions de materials com el liti, el cobalt o el magnesi, entre altres, i garantir que a partir de 2030 la Unió Europea (UE) no aconseguisca més del 65% d'aquests elements d'un únic tercer país, com la Xina.

L'acord provisional, que encara han de confirmar totes dues institucions, afig ara l'alumini al llistat de dèsset materials, que se sumen a les més de les 34 matèries primeres crítiques que incloïa la proposta de la Comissió Europea. El text considera que, a més del grafit natural, que ja està en la llista, el grafit sintètic també serà una matèria primera estratègica durant un període de tres anys, fins que Brussel·les en faça la primera revisió.

L'acord permet també que aquells projectes capaços de produir matèries primeres innovadores que les substituïsquen en tecnologies rellevants puguen ser candidats a convertir-se en projectes estratègics, mentre que els estats membres tindran la possibilitat d'objectar si un projecte es desenvolupara en el seu territori.

Així mateix, es mantenen els punts de referència del 10% per a l'extracció de matèries primeres i del 40% per al processament, però s'augmenta la del reciclatge del 15% —que va proposar Brussel·les— a, almenys, un 25% del consum anual de matèries primeres de la UE.

Els legisladors proposen que díhuit mesos després de l'entrada en vigor del reglament, la Comissió presente un informe sobre el consum estimat de cada matèria primera crítica per a les pròximes tres dècades.

També et pot interessar

stats