El turisme d'interior fa ple en el pont del Pilar
El tancament de Madrid frustra les expectatives del sector a les destinacions de costa, tot i que molts ciutadans mantenen els seus viatges.
El turisme d'interior valencià manté la bona salut i ha aconseguit esquivar la crisi que viu el sector arran de la crisi sociosanitària provocada per la Covid-19. Les xifres de l'ocupació hotelera són esperançadores: de mitjana, s'ha arribat al 76%, la més alta de l'Estat. A les localitats rurals de les comarques del nord se supera el 80%.
En l'ocupació de les cases rurals, la Comunitat Valenciana també és líder, amb un percentatge del 81,86%, mentre que a Espanya la mitjana se situa en el 48,9%, segons dades de Tuscasasrurales. El portal ha constatat que la situació d'incertesa ha provocat un descens important de les reserves respecte d'altres anys. Davant d'aquestes xifres, el secretari autonòmic, Francesc Colomer, ha afirmat que en la nova normalitat el turisme d'interior "s'està reposicionant" i aquestes destinacions es veuen com un "espai íntim, menys massificat i més adequat" per a mantindre la distància social.
El confinament de Madrid rebaixa les expectatives d'ocupació a la costa
El d'enguany és un pont del Pilar atípic pel que fa a l'ocupació a la costa i a la mobilitat de viatgers. El litoral valencià acusa els efectes de la declaració de l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid. Divendres a la nit, els cinc trens que circulen habitualment entre Alacant i la capital d'Espanya no anaven plens, ha informat Renfe, un escenari bastant insòlit en aquestes dates.
L'anul·lació de les restriccions imposades per Sanitat a Madrid per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat de Madrid, dijous passat, va representar la possibilitat d'un repunt en les reserves i, de fet, només una hora després de l'anunci, les cerques de viatges es dispararen, segons la plataforma Destinia. Benidorm i Calp estaven entre les destinacions més cotitzades. El president de la patronal Hosbec, Toni Mayor, veia el pont com l'última oportunitat per a salvar els mobles i allargar la temporada d'estiu. A causa de l'esclafit de la pandèmia, Benidorm, capital del turisme de sol i platja, té només un 25% de la planta hotelera en funcionament, és a dir, dels 140 establiments, 36 estan en marxa.
La decisió del govern espanyol d’establir les restriccions de mobilitat per a nou municipis no ha impedit que molts madrilenys viatgen a la Comunitat Valenciana i continuar amb els plans. El confinament de Madrid, però, ha trencat les previsions dels empresaris i ha acabat amb les esperances per al pont. Els 36 hotels oberts a Benidorm, que sumen 11.767 places, estimaven superar el 60% d'ocupació hotelera en un cap de setmana llarg que representava l'última oportunitat per a un sector especialment castigat per l'impacte de la Covid-19. Segons dades d'Exceltur, les empreses que es dediquen al turisme perdran enguany 11.000 milions d'euros. A partir del 12 d'octubre, quinze hotels tenen previst tancar les portes fins a l'any que ve.