El Tribunal de Justícia de la UE avala que els grans inversors també reclamen a Bankia pel fullet de l'eixida a borsa

Considera que la falta de veracitat del fullet també afecta els inversors qualificats, tot i que aquests disposen d'informació addicional a la dels minoristes

L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, en l'eixida a borsa de l'entitat
L'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, en l'eixida a borsa de l'entitat / Eduardo Parra (Europa Press)

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat que els grans inversors que tenien accions de Bankia en l'eixida a borsa de l'entitat, el 2011, poden reclamar responsabilitats al banc (ara integrat en CaixaBank) per la informació financera del fullet informatiu, que no reflectia la realitat comptable.

El Tribunal Suprem havia demanat el posicionament del TJUE en la qüestió, a fi de dirimir la causa que enfronta Bankia amb la Unió Mútua Assistencial d'Assegurances. La mútua reclama la nul·litat de la compra de 160.000 accions, que va adquirir a un preu de 3,75 euros, un valor que es va desplomar després de l'estrena al parquet. També exigeix la responsabilitat subsidiària de Bankia per la falta de veracitat en el fullet de l'emissió.

La sentència del tribunal europeu determina que, en el cas d'una oferta pública de subscripció d'accions dirigida tant a inversors minoristes com a inversors qualificats, la responsabilitat que es deriva de la informació continguda en el fullet "no empara solament els inversors minoristes, sinó també els inversors qualificats". Una posició que coincideix amb l'opinió publicada a mitjan febrer per l'advocat general que va estudiar el cas.

Els jutges europeus dictaminen que sempre que hi haja un fullet "ha de poder iniciar-se una acció de responsabilitat civil" per la informació d'aquest, qualsevol que siga la condició de l'inversor que es considere perjudicat".

En paral·lel, el TJUE torna la pilota al Suprem, ja que reconeix que, amb independència d'aquest posicionament, la normativa espanyola permet tindre en compte si un inversor qualificat "té o ha de tindre coneixement" de la situació econòmica d'una entitat que ix a borsa ,"en funció de les seues relacions amb aquesta i al marge del fullet", ja que, segons explica, aquests inversors normalment tenen accés a altres dades econòmiques per a fonamentar les seues preses de decisió.

Ara bé, el tribunal adverteix que per a ponderar el dret a l'exercici de responsabilitat respecte del presumible grau de coneixement dels grans inversors, s'han de tindre en compte els principis "d'equivalència i efectivitat" amb altres reclamacions similars, i que les disposicions nacionals no suposen en la pràctica la impossibilitat d'exercir l'acció de responsabilitat.

També et pot interessar