El Tribunal Constitucional d'Alemanya desbloqueja el desembossament dels fons europeus

Desestima el recurs presentat per un grup de ciutadans alemanys per les conseqüències greus del bloqueig preliminar si posteriorment és declarat constitucional

El Tribunal Constitucional d'Alemanya en una imatge d'arxiu
El Tribunal Constitucional d'Alemanya en una imatge d'arxiu / Uli Deck (Europa Press)

El Tribunal Constitucional d'Alemanya desestima el recurs que ha presentat un grup de ciutadans alemanys i obri el camí per a ratificar i desembossar posteriorment el fons de recuperació europeu de quasi 800.000 milions d'euros amb el qual la UE vol impulsar la seua economia després de la pandèmia. El Tribunal considera que les conseqüències del bloqueig preliminar serien més greus si posteriorment fora declarat constitucional.

En la seua exposició, el tribunal alemany reconeix que la denúncia interposada contra la ratificació del govern alemany "no és inadmissible des del principi ni clarament infundada", ja que considera que els demandants han demostrat que almenys és possible que puga vulnerar la norma constitucional.

En aquest sentit, reconeix que retardar l'entrada en vigor del pla afectaria negativament l'objectiu de política econòmica perseguit i les conseqüències adverses resultants podrien resultar irreversibles, ja que el fons de recuperació té com a objectiu específic abordar les conseqüències de la pandèmia i preveu mesures a prendre en un període de temps relativament curt.

Per contra, el Constitucional considera que en el cas de deixar seguir avant el projecte i en un futur determinar-se la seua inconstitucionalitat l'impacte seria significativament menor.

Un procés parat des de final de març

A final de març, el Constitucional alemany va ordenar al president del país, Frank-Wlater Steinmeier, parar la signatura de la decisió de recursos propis de la UE, una legislació clau per a la posada en marxa del pla europeu anticrisi, ja que és la que permet a la Comissió Europea emetre el deute amb la qual finançarà la recuperació.

Aquesta normativa havia sigut aprovada sense problemes prèviament en el Parlament (Bundestag) i al Senat (Bundesrat), però la decisió del Constitucional en resposta al recurs presentat per un conjunt de ciutadans alemanys havia evitat la finalització del procediment nacional de ratificació.

L'executiu comunitari no pot acudir als mercats de deute fins que la decisió de recursos propis de la UE haja sigut aprovada en els 27 parlaments nacionals. A més d'Alemanya, nou països més no han ratificat el procediment, com els Països Baixos, que esperaven el veredicte alemany.

La ratificació del fons de recuperació en tots els estats membres no és l'únic tràmit a completar perquè les ajudes comencen a fluir cap als països, ja que la UE abans ha de donar també el vistiplau als plans nacionals amb les reformes i inversions que finançaran aquests fons.

També et pot interessar

stats