El trencament comercial amb Algèria causa importants pèrdues econòmiques

La Unió Empresarial d’Alacant ha fet una crida al govern espanyol perquè pose solució al conflicte

Un vaixell vora el port d'Alacant / À Punt NTC

La Unió Empresarial de la Província d’Alacant ha fet una crida al govern espanyol perquè pose solució al trencament de les relacions comercials amb Algèria. Operacions sense resoldre, equips desplaçats a Algèria sense activitat i pèrdues que van en augment segons avancen els mesos. 

El conflicte, originat pel canvi de posició de l'executiu respecte al Sàhara Occidental, està suposant importants pèrdues a les empreses que operen amb el país africà. "Tenen molt difícil l’accés a l’euro i no poden pagar-nos; per tant, es fa molt complicada la cooperació comercial", explica Luis Berbegal, delegat d’INJUSA, una empresa fabricant de joguets.

Les pèrdues, a part del joguet, afecten sectors molt diversos, com ara la maquinària industrial, el tèxtil o el sector immobiliari. A tall d’exemple, una immobiliària d'Alacant especialitzada en vendes i lloguers a algerians ha hagut d'acomiadar empleats perquè ha perdut un 80% de clients.

Però també té conseqüències en el transport, tant de mercaderies com de passatgers: la companyia Air Algérie ha deixat d’operar a l’aeroport de l’Altet mentre que el ferri amb Orà ha reduït les freqüències a només una setmanal. Meziane Nour-Eddine, tècnic en relacions comercials, afirma que "totes les empreses algerianes instal·lades a Alacant estan bloquejades".

El 2021, les empreses de la província d'Alacant van facturar a Algèria 135 milions d’euros, 416 a tota la Comunitat Valenciana. Per això, la Unió d’Empresaris segueix demanant una solució per a un problema d’origen diplomàtic que fa ja set mesos que resta competitivitat a les empreses valencianes.

També et pot interessar

stats