Treballadors de la banca protesten aquest divendres a València per a exigir un "tracte digne"

Demanen pujades ajustades a l'IPC en els nous convenis i més personal per a donar a la ciutadania "el servei que mereix"

Protesta dels treballadors del sector financer davant de la seu de CaixaBank a València
Protesta dels treballadors del sector financer davant de la seu de CaixaBank a València / À Punt NTC

Els sindicats s'han concentrat aquest divendres a València per a reclamar que els convenis estatals de la banca i entitats d'estalvi incorporen pujades salarials referenciades a l'IPC i "concordes" als beneficis del sector.

També protesten per a denunciar la "destrucció d'ocupació" pel tancament d'oficines, les "coaccions" per a comercialitzar determinats productes no financers i, en definitiva, per a exigir que les "condicions tornen a ser dignes per als treballadors i les persones a les quals presten servei".

La concentració, convocada per UGT, CCOO i FINE, ha tingut lloc al carrer Pintor Sorolla, enfront de la seu de CaixaBank, i coincideix amb la presentació de resultats d'aquesta entitat.

Els treballadors denuncien la pèrdua de poder adquisitiu i la sobrecàrrega de treball. Juan Miguel Mena, portaveu d'UGT en el sector financer, ha explicat a Les notícies del matí que la situació és desesperada", perquè després de la retallada d'oficines i plantilles estan atenent la mateixa clientela amb la meitat del personal.

Denuncien que està treballant amb moltes "pressions, coaccions i amenaces" per a vendre uns productes que la clientela no vol, com ara televisions, plaques solars, telèfons, cosa que genera malestar entre els clients.

"És una situació insostenible amb molts companys de baixa per crisi d'ansietat i depressió. Volem poder treballar i atendre bé i tindre uns salaris adequats a la situació real d'inflació galopant", ha reclamat Mena.

Les protestes també arribaran a Madrid, la Corunya i Màlaga per a denunciar la falta de voluntat de les patronals AEB i CECA per a abordar mecanismes compensatoris de la pèrdua de poder adquisitiu de les plantilles.

Les mobilitzacions arriben en un moment d'elevats beneficis en el sector respecte a anys anteriors. Per exemple, aquest mateix dijous s'ha sabut que el Banc Sabadell ha tingut prop del doble de beneficis que l'any passat.

Mentrestant, segons denuncia UGT, en les reunions dels observatoris sectorials d'estalvi i banca per a negociar els nous convenis col·lectius, celebrades els dies 20 i 21, les patronals CECA i AEB van demanar més temps per a la "reflexió" i perquè puguen "dissipar incerteses", en les quals s'excusen.

Sobre aquest tema, la secretària general de FESMC UGT-PV CaixaBank, Maria Carmen Méndez, ha incidit en el fet que, després d'una "situació excepcional" en la pandèmia en la qual els treballadors "ho han donat tot", els beneficis "no han parat de créixer".

Assegura que els empleats han sigut comprensius amb les direccions quan els tipus d'interés estaven en negatiu, però ara que la situació s'ha revertit, ha demanat que el sector torne a "centrar-se en la seua labor, que és el finançament, ajudar a la ciutadania" i "complir una tasca social, no sols guanyar diners".

En el nou escenari econòmic, consideren "incoherent" que la banca estiga "guanyant més beneficis que mai per la pujada de tipus d'interés i no siga capaç de poder aplicar-ho al conveni encara que siga de manera gradual en la pujada de sous. Mai tornarem a signar des d'UGT cap conveni que no vaja supeditat a l'IPC", ha dit Méndez.

En la mateixa línia, Raquel Ruiz ha demanat "salaris que siguen concordes a les circumstàncies i, sobretot, que les condicions tornen a ser dignes per a nosaltres i per a les persones a les quals prestem el servei. Ara mateix ens fa fins i tot vergonya dir que treballem en un banc", ha exposat.

Destrucció massiva d'ocupació

La sindicalista ha incidit també en la "destrucció massiva d'ocupació" en el sector financer: el 2012 hi havia 4.071 oficines en la Comunitat Valenciana, i al març d'aquest any, 1.766. A Espanya, s'ha passat de quasi 38.000 a 18.467 en deu anys.

Les entitats "tenen la mateixa clientela", però la plantilla "s'ha reduït considerablement". "No podem donar el servei de qualitat que la ciutadania es mereix", ha lamentat la sindicalista.

"Demanem, per tant, plantilles ben dotades, oficines en tots els territoris, campanyes centrades en les necessitats de la ciutadania, la inversió necessària per a donar el servei que la ciutadania mereix i parar ja els incentius a alts directius" mentre els treballadors se senten "indefensos per la por als futurs ERO i a ser acomiadats", ha exposat.

També et pot interessar

stats