Treball proposa que Inspecció puga controlar de manera remota el compliment de la reducció de jornada

El Ministeri vol que tant els empresaris com els treballadors complisquen el còmput de 37,5 hores treballades a la setmana i evitar el frau

El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, s'ha reunit amb els agents socials
El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, s'ha reunit amb els agents socials / Diego Radamés / Europa Press

La reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores serà sense minva salarial i passarà per millorar el registre horari i que la Inspecció de Treball i Seguretat Social tinga accés, de manera remota, a una eina de control horari per evitar el frau. Així ho ha proposat aquest dilluns el secretari d'Estat de Treball i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, en una reunió amb els agents socials.

És la segona taula de diàleg, després de la del 25 de gener amb CCOO, la UGT, la CEOE i Cepyme. En aquella ocasió, els sindicats i la patronal van demanar negociar entre ells aquest assumpte, en paral·lel a les reunions tripartides amb el govern central.

Pérez Rey ha assegurat que és "imprescindible" aquest tipus de control per evitar alteracions o manipulacions per part d'una empresa o terceres persones de la quantitat d'hores treballades. Ha explicat que volen reformar l'article 34 de l'Estatut dels Treballadors per a aconseguir una reducció de la jornada de manera escalonada: fins a les 38,5 hores per al 2024, amb l'objectiu d'arribar a les 37,5 hores el 2025.

"Espanya té un deute amb la Unió Europea i, en concret, amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que ens demana que el registre siga accessible, fiable i transparent i, per tant, hem traslladat als interlocutors socials quins són els elements que fan que el registre horari complisca aquestes exigències que deriven de la Unió Europea", ha indicat Pérez Rey.

Sancions "dissuasives"

Perquè el sistema siga "eficaç i prou dissuasiu" de conductes que posen en perill el compliment íntegre de les normes de jornada, Treball ha avançat que "explorarà que les sancions no es produïsquen per l'empresa, sinó pel treballador". D'altra banda, Pérez Rey ha aclarit que la reducció de la jornada es farà garantint-ne el còmput anual, per a garantir la flexibilitat en l'aplicació d'aquesta reducció, tant per als empresaris com per als treballadors.

D'igual manera, s'ha compromés al fet que aquesta millora del registre horari es farà pensant en els col·lectius que tenen més dificultat per a incorporar aquestes mesures, que són les xicotetes i mitjanes empreses.

Aquesta mesura beneficiarà uns dotze milions de persones, segons Pérez Rey, en els pròxims dies l'enviaran als agents socials de manera textual per discutir-la en una pròxima reunió, que el secretari d'Estat de Treball no ha precisat encara quan serà.

També et pot interessar

stats