Vaga indefinida dels transportistes autònoms que preveuen desabastiment en els supermercats

Més de 10.000 camioners de la Comunitat Valenciana estan convocats a la protesta, de la qual s'han desmarcat les grans patronals

À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de març 2022 - 06:30 Actualitzat: 14 de març 2022 - 12:35

Més de 10.000 camioners de la Comunitat Valenciana estan convocats aquest dilluns a una vaga indefinida contra l'encariment desmesurat del preu del gasoil. Darrere d'aquesta aturada que es fa a tot Espanya està la Plataforma en Defensa del Transport de Mercaderies i no li dona suport el Comité Nacional de Transport per Carretera, que agrupa confederacions, federacions i associacions de transportistes. Els empresaris com les grans cadenes de distribució asseguren que no hi ha risc de desabastiment en els supermercats i que la repercussió d'aquesta vaga serà mínima, però els convocants consideren el contrari.

Álvaro Ortiz, president d'Asotransport, una de les associacions que s'han sumat a l'aturada ha afirmat a Les notícies del matí´ que "sí que hi haurà problemes d'abastiment" perquè el 85% del transport està representat en aquesta convocatòria".

La vaga la convoca la Plataforma per a la Defensa del Sector de Transport de Mercaderies, minoritària i sense representació en l'òrgan de diàleg del sector amb l'administració, el Comité Nacional del Transport per Carretera (CNTC). La plataforma reivindica la representació de la base del sector, les pimes i conductors autònoms que sumen el 85% dels vehicles. "Aquesta parada és indefinida i fins que no siguen atesos els representants de la plataforma per la ministra de Transports, Raquel Sánchez, no ens mourem", ha advertit Ortiz.

"Amb el preu del gasoil ara mateix és inassumible eixir a la carretera a treballar" Álvaro Ortiz - President d'Asotransport

El president d'Asotransport denúncia que estan treballant des de fa més d'una dècada d'una manera "precària" amb preus de 2003 i un preu del combustible "al triple" del que es pagava llavors. "El preu del gasoil suposa ja més del 70% de les despeses d'explotació i ara mateix és inassumible eixir a la carretera a fer faena".

Des de la plataforma denuncien que l'administració "continua negociant amb els carregadors" –amb presència en la CNTC– en lloc de negociar amb ells, "els camioners del carrer". Entre la llarga llista de reivindicacions que exhibeixen hi ha la prohibició de contractar serveis per davall dels costos d'explotació i la petició de mesures perquè els transportistes no hagen d'assumir la càrrega i descàrrega dels vehicles. 

El temor al desabastiment buida prestatges en alguns supermercats

Les grans patronals del sector, malgrat advertir de la brutal escalada dels preus de l'energia que ha agreujat la guerra a Ucraïna, no secunden l'atur, alhora que condemnen l'anunci de presumpte desabastiment als supermercats sobre el qual alerten diversos missatges en les xarxes socials.

Aquests anuncis estan tenint cert impacte en la ciutadania. S'han produït apilaments puntuals d'aliments carnis i d'oli de gira-sol que han buidat els prestatges d'algunes grans superfícies, com ha passat a Castelló de la Plana.

Patronals com la CEV han fet una crida a la calma i han desmentit que puguen produir-se situacions de desabastiment, alhora que el Ministeri de l'Interior ha anunciat un operatiu de seguretat que posaran per a garantir la normalitat a les carreteres. 

També et pot interessar

stats