Toràs vendrà la fusta cremada en l’incendi d’aquest estiu a 26 euros la tona

Els diners revertiran en la població perquè es destinaran a la reforestació de la zona cremada

Toràs vendrà la fusta cremada en l’incendi d’aquest estiu a 26 euros la tona

Bona part de la fusta cremada en els grans incendis se subhasta, tot i que a preus baixos per la seua poca qualitat. És el cas de Toràs (Alt Palància) que aquest dilluns ha tret a licitació més de 8.000 tones de troncs cremats en l’incendi de l'estiu passat, que va cremar 129 hectàrees, quasi el 90% del terme municipal. 

El preu d’eixida era de tres euros per tona, un preu que, segons l’alcalde, Carlos del Río, és molt barat, però que s’entén perquè cada arbre cremat s’ha de tallar, transportar i rascar la part cremada, perquè només se’n pot aprofitar la fusta que està en bon estat. De fet, com que la fusta provinent dels incendis és de poc volum i baixa qualitat, normalment només sol ser útil per a fer biomassa, conglomerats per a la construcció, explica del Río.

Més del 60% d’aquest tipus de fusta es ven a Portugal i Itàlia, mentre que a Espanya costa trobar compradors, però aquest dilluns han pujat deu empreses espanyoles. Finalment, l’empresa adjudicatària, de Galícia, pagarà a 26 euros la tona a l’Ajuntament i la Generalitat, i també als propietaris particulars. 

Uns diners que es reinvertiran a plantar arbres per a reforestar les hectàrees de bosc cremades, indica l’alcalde, cosa que suposarà “un benefici per a tot el poble”. A més, també és important retirar els arbres cremats caiguts, per un costat per a evitar plagues i per l’altre per a accelerar la recuperació del bosc.

També et pot interessar

stats