Teresa Ribera es reuneix amb els sindicats i la patronal per a abordar el pla de contingència

Aquesta ronda de converses es produeix després de la convalidació al Congrés del decret d'estalvi energètic

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu / Jesus Hellin / Europa Press

Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, es reuneix aquest dimecres amb representants d'UGT, CCOO, CEOE i Cepyme, en el marc de la ronda de converses per a l'elaboració del pla de contingència. Prèviament, Ribera es reuneix amb el president d'Endesa, José Bogas.

La reunió amb els sindicats està prevista per a les 18:00 hores i servirà per a analitzar les propostes que les comunitats autònomes i els ajuntaments han enviat al ministeri durant les últimes setmanes per a l'elaboració d'aquest pla.

El pla de contingència, que el govern ha de remetre a la Comissió Europea, es troba dins de l'estratègia comunitària per a fer front a l'impacte de la guerra d'Ucraïna. En les converses participen els principals agents sectorials, industrials, socials, polítics i de la societat civil, per a analitzar la situació i recaptar propostes que contribuïsquen al fet que Espanya reduïsca el seu consum de gas, d'acord amb el compromís adquirit en el marc europeu.

Dins de la ronda de contactes, Ribera ha mantingut aquest dilluns una reunió amb l'Aliança per la Competitivitat de la Indústria Espanyola, integrada per grans organitzacions empresarials de diferents sectors. Divendres passat es va reunir també amb l'Associació Espanyola de Cogeneració (Acogen), i l'Associació Espanyola per a la Promoció de la Cogeneració (Cogen). Prèviament, el dijous es va reunir amb representants de les formacions polítiques parlamentàries i del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica.

Al llarg de l'última setmana, la vicepresidenta tercera del govern s'ha trobat amb diferents representants d’empreses com Naturgy, Iberdrola, Redeia, Enagás, Aelec i Sedigas. En el mateix marc, dijous es reuneix també la Conferència Sectorial d'Energia, sota la presidència de Ribera.

Aquesta ronda de converses té lloc després de la convalidació al Congrés, la setmana passada, del decret d'estalvi energètic, que finalment es tramitarà com a projecte de llei per a la inclusió d'algunes modificacions reclamades pels socis de govern.

El decret recull el primer paquet de mesures d'estalvi energètic previstes per a complir la reducció voluntària del consum de gas, arran del risc d'un tall de subministrament per part de Rússia. També inclou ajudes per al foment del transport públic, com la gratuïtat dels serveis de Rodalia i mitjana distància des de l'1 de setembre fins a final d'any.

També limita les temperatures de la calefacció i la refrigeració a 19 i 27 graus centígrads, respectivament, en determinats espais, i obliga a apagar les llums d'aparadors i edificis públics desocupats a partir de les 22:00 hores. A més, exigeix que abans del 30 de setembre tant edificis com locals disposen de tancaments automàtics a les portes d'accés, per a impedir que es queden obertes permanentment.

Els espais comercials, edificis públics, espais culturals i hotels que incomplisquen el pla d'estalvi i eficiència energètica aprovat pel govern hauran de fer front a multes que poden arribar als 60.000 euros per infraccions lleus, de fins a 6 milions d'euros per les greus i de, fins i tot, 100 milions d'euros per les molt greus.

El mateix decret llei conté també noves convocatòries d'ajudes al transport terrestre de mercaderies, agilitza les instal·lacions d'energia renovable i d'emmagatzematge i estableix la beca complementària de 100 euros per a tota persona beneficiària de beques i ajudes a l'estudi, anunciada pel president del govern en l'últim debat sobre l'estat de la nació.

També et pot interessar