Tan sols el 17,3% dels joves valencians menors de 35 anys viu fora de la llar familiar

Una persona jove en solitari ha de destinar el 46,9% del seu salari per al pagament de la quota hipotecària, o el 73,4% per a la renda de lloguer a la Comunitat Valenciana

Un jove mira l'aparador d'una immobiliària en una imatge d'arxiu
Un jove mira l'aparador d'una immobiliària en una imatge d'arxiu / Efe

Als joves valencians cada vegada els costa més independitzar-se. Anar-se'n a viure de lloguer o comprar un pis per a volar fora del niu familiar és una muntanya molt difícil de pujar, que s'ha vist agreujada per la pandèmia de la Covid-19. Així, l'emancipació residencial dels joves en la Comunitat Valenciana ha registrat un fort descens el 2020, de manera que tan sols el 17,3% estava residint fora de la llar familiar, la mateixa proporció que la mitjana nacional, segons les dades de l'Observatori d'Emancipació Juvenil, elaborat pel Consell de la Joventut d'Espanya.

L'accés al mercat de l'habitatge en propietat i lloguer és pràcticament inassumible per a un jove en solitari al nostre territori, ja que ha de destinar el 46,9% del seu salari mensual per al pagament de la quota hipotecària i el 73,4% per a la renda de lloguer.

La dificultat per a emancipar-se augmenta més en el segment dels joves valencians entre 16 i 29 anys. En el lloguer, el sobreesforç està en xifres molt altes i els assalariats entre 16 i 29 anys haurien de dedicar més del 70% dels seus ingressos per a llogar un pis i més del 50% per a poder adquirir en propietat un immoble.

La situació és un poc millor per a la franja de 30 a 34 anys, que necessiten destinar més del 50% del seu sou per a llogar i més del 30% dels seus ingressos per a pagar la hipoteca, per damunt encara del límit d'esforç màxim tolerable recomanat.

En el segon trimestre de 2020, el 68,9% dels joves entre 30 i 34 anys a Espanya estaven residint en un habitatge independent. A la fi de 2009, en el moment més àlgid dels últims anys, va arribar a superar el 75%.

Dificultats per a la compra

En el cas de la compra d'un habitatge lliure, les dificultats podrien resumir-se en volum d'estalvi previ i solvència econòmica a mitjà i llarg termini. L'import del preu de l'habitatge que no cobreix el finançament ascendia en 2020 a 3,9 vegades el salari complet que percep una persona jove en tot un any. A més, la majoria tampoc compleix amb un altre dels criteris, segons el qual no hauria de destinar-se més del 30% de la renda neta disponible al pagament de la mensualitat de la quota hipotecària.

El lloguer, pels núvols

El lloguer s'erigeix, llavors, en la principal alternativa. De fet, el 58,8% de les persones joves emancipades a Espanya en 2019 vivia de lloguer. Però no és que constituïsca precisament una via més econòmica, sinó tot el contrari: fer front als 904 euros al mes que, de mitjana, es demanaven per un habitatge lliure a Espanya en el segon trimestre de 2020, equivaldria al 92,9% del salari net d'una persona jove per al mateix període.

També et pot interessar

stats