El Suprem avala deixar sense plus de transport les persones que teletreballen

Els sindicats de l'empresa Digitex reclamaven mantindre el complement de 5,59 euros diaris als 41 empleats del torn de nit que treballaven des de casa

La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu
La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

El Tribunal Suprem rebutja que les persones que treballen des de casa tinguen dret a percebre el plus de transport. En una sentència que data de l'11 de gener i a la qual ha tingut accés EFE, l'ens valida el posicionament marcat per l'Audiència Nacional i desestima els recursos d'UGT, CSIF i USO contra una resolució anterior d'aquest últim tribunal emesa el setembre del 2021, sobre un conflicte col·lectiu amb l'empresa Digitex.

Els sindicats reclamaven que es mantinguera el plus de transport de 5,59 euros diaris als 41 empleats del torn de nit que feien teletreball. La companyia, dedicada a l'atenció telefònica —contact center— havia decidit retirar-lo el gener del 2021.

El Suprem entén que l'acord en matèria de teletreball no alterava el caràcter extrasalarial de l'esmentat concepte retributiu i, com que el pagament es va efectuar durant un espai de temps curt, no cal considerar-ho com una condició més beneficiosa. Aquest concepte és el dret atorgat per l'empresari de manera unilateral, o mitjançant pacte, a un o diversos treballadors que millora les condicions laborals establides en el conveni col·lectiu o en l'Estatut dels Treballadors.

Als treballadors del torn de nit que passaren a treballar a distància se'ls va continuar abonant, a partir de l'abril del 2020, el plus de transport fixat en el conveni col·lectiu que percebien per la feina presencial.

Per a l'alt tribunal tan sols consta acreditat que Digitex va subscriure amb la plantilla del torn de nit uns acords en relació amb la transició al teletreball, sense que les condicions laborals foren diferents de les que ja mantenien en els llocs presencials i acordes amb el que s'estableix en el conveni col·lectiu.

En contra del que sostenen els sindicats, els termes de l'acord de teletreball no permeten donar per acreditat el fet que l'empresa volguera mantindre el plus de transport a pesar que el conveni col·lectiu el fixa per a casos en els quals l'activitat laboral requerisca un desplaçament. No és possible deduir, segons el criteri dels magistrats, que la companyia tinguera la "voluntat inequívoca" d'abonar el plus de transport en la situació de teletreball. Un plus que, a més, no ve establit com a concepte salarial.

Si el pacte de teletreball era mantindre les condicions que, gaudides, venien determinades pel conveni col·lectiu, no és possible entendre que aquest plus de transport hi estiguera inclòs quan el personal afectat va passar a teletreballar i el cas contrari no consta acreditat. A més, l'abonament en nòmina d'aquell concepte retributiu tan sols es va mantindre durant escassos nou mesos.

No existeix, conclou el Suprem, condició més beneficiosa ni cap dret adquirit perquè no es constata que l'empresa volguera atorgar aquelles persones que teletreballen el benefici de continuar percebent el plus de transport que estaven cobrant per haver d'acudir al centre de treball quan aquesta situació ja no concórrega. Al contrari, la decisió de rectificar els conceptes retributius recollits en els rebuts de salari, al cap d'escassos nou mesos —gener del 2021— revelen que la intenció no era la que van entendre els sindicats.

També et pot interessar

stats