Signat el nou conveni de Ford que incorpora l'acord d'electrificació fins al 2026

L'ha subscrit únicament la UGT i estableix increments lineals no consolidables en les taules salarials que sumen 7.000 euros entre 2022 i 2025, i retornar a l'IPC el 2026

Entrada a la planta de Ford d'Almussafes
Entrada a la planta de Ford d'Almussafes / Arxiu

La direcció de Ford i el sindicat UGT han signat aquest dimecres el XVIII Conveni col·lectiu de Ford Espanya que incorpora l'acord d'electrificació i regula les relacions laborals fins al 2026, així com el pla d'igualtat, un acord de teletreball i jornada flexible.

Aquest conveni ha de possibilitar que Almussafes siga la planta adjudicatària dels dos models de vehicles elèctrics que Ford fabricarà a Europa, una decisió a la qual també opta l'alemanya Saarlouis, segons indiquen fonts d'UGT.

El conveni, que l'ha subscrit únicament UGT, sindicat majoritari en la planta d'Almussafes, amb el rebuig de la resta de sindicats (STM-IV, CCOO i CGT), recull l'acord aconseguit el 27 de gener a Colònia (Alemanya) entre UGT i Ford-Europa.

Té una vigència des de l'1 de gener de 2022 al 31 de desembre de 2026 i estableix increments lineals no consolidables en les taules salarials que sumen 7.000 euros entre 2022 i 2025 per a la plantilla de la factoria, i retornar a l'IPC l'any 2026.

Increment pendent dels elèctrics

Els costos laborals seran vàlids només en cas que la fabricació dels vehicles de la plataforma elèctrica GE2 s'assigne a la factoria valenciana. L'increment serà de 1.000 euros en la nòmina de març d'enguany, de 1.500 euros, a pagar en la nòmina de gener de 2023, 2.000 euros en 2024, i 2.500 en 2025, cap d'aquests consolidables en taules.

Per a 2026 l'increment salarial serà de l'1,6% consolidable en taules i, en cas que l'IPC el supere, s'afegiria un 0,5% a l'IPC.

Si no s'assigna a la planta la fabricació de vehicles elèctrics, l'increment salarial pactat serà l'IPC més l'1% per a 2022, retroactiu a gener.

L'acord inclou l'increment dels torns en 15 minuts a partir de 2025 i més qüestions sobre jornades industrials i producció en dissabtes, així com la possibilitat d'un torn nocturn.

Rebuig de la resta de sindicats per "congelar els salaris"

Per als sindicats STM-IV, CCOO i CGT suposa congelar els salaris dels treballadors durant els pròxims quatre anys.

L'STM ha qualificat l'acord del "pitjor que s'ha pogut aconseguir" i "la retallada més gran que ha patit la plantilla en la història de la factoria", i coincideix amb CCOO, per al qual les condicions per a la plantilla són abusives.

Tampoc aquests dos sindicats i CGT han subscrit el pla d'igualtat i l'acord de teletreball, del qual podran beneficiar-se els empleats de perfil tècnic i administratiu. Entre 300 i 400 persones que més endavant podrien arribar al miler que podran teletreballar tres dies setmanals.

Així mateix, l'acord de jornada flexible permet l'accés al lloc de treball entre les 7 i les 9 hores i està adscrit al torn central, al qual s'acull personal tècnic i administratiu.

També et pot interessar

stats