La setmana laboral de 32 hores, un projecte sense concretar en tot el món

Molts països han legislat per a reduir-la a quatre dies, però això no ha suposat una reducció de les hores treballades a la setmana

Aquests són els països on s'han començat a fer projectes amb jornada reduïda
Aquests són els països on les empreses comencen a provar la jornada reduïda / À Punt NTC

La setmana laboral de 32 hores no està tan estesa com es podria pensar. Encara que és un debat molt repetit en diversos parlaments arreu del món, de moment no es coneix cap país que l’estiga aplicant ni s’ha aprovat una legislació que la regule.

En tot cas, algunes empreses de països com el Canadà, els Estats Units i Austràlia les estan assumint, però com una iniciativa pròpia. A Europa també hi ha companyies en països del Regne Unit, Irlanda i França que han implementat aquesta mesura, sense una legislació nacional. 

Actualment, el govern de Bèlgica ha aprovat una normativa sobre aquest tema, però que no implica una reducció de la jornada, sinó una flexibilització horària per a ajuntar tres dies lliures a la setmana, sempre que es concentren les 40 hores de treball en quatre dies, o agrupar més hores de treball una setmana per a tindre més temps lliure la següent.

A Grècia existeix també des de fa un any la possibilitat de concentrar el temps de treball en quatre dies, sempre que, com a Bèlgica, es complisquen les 40 hores setmanals obligatòries.

La setmana laboral de 35 hores de França és la més reduïda, sense que en aquest país existisca la intenció de retallar-la a 32 hores, mentre que al Regne Unit i Irlanda existeixen projectes pilots en el marc d'estudis sobre productivitat.

A Portugal, la setmana laboral de quatre dies ha sigut una de les promeses electorals del partit socialista, vencedor de les últimes eleccions parlamentàries fa menys d'un mes.

A Espanya la reducció de la jornada de 40 a 32 hores és una reivindicació sindical des de fa anys. Aquest divendres i dissabte es debat a València aquesta reducció de jornada, amb presència empresarial, sindical i política.

També et pot interessar

stats