El sector lacti es mobilitza a Madrid contra els preus per davall del cost de producció
Acusen el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació de complicitat amb les indústries, que ofereix als ramaders preus inferiors als indicadors internacionals
La Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders es manifesta aquest dijous davant de la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a Madrid per a expressar el malestar pels elevats costos de producció que afecten el sector lacti. En la mobilització participen les organitzacions de productors de llet OPL del Sud i OPL Nacional, la Plataforma Stop Abusos de Talavera i l'associació Comarca AGATA.
A la Comunitat Valenciana 27 granges es dediquen a la producció de vacum de llet i en total en total disposen de 11.180 animals dedicats a aquesta indústria, segons dades del Ministeri. D’aquestes granges, deu són a la província d’Alacant, cinc a la de Castelló i la resta estan distribuïdes per la província de València.
Amb la reforma de la llei de la cadena alimentària en vigor, la Unió d'Unions denuncia que les indústries continuen oferint als ramaders preus bastant per davall dels costos de producció, quan “tots els indicadors internacionals, tant de matèries primeres com de lactis, estan a l'alça".
Segons denuncien, des de començaments de 2021 el preu de la llet no ha deixat d’augmentar i no s’ha traduït en millors sous per als productors. El preu mitjà al novembre estava en 36 cèntims el litre, mentre que en l’actualitat és d’uns 40 cèntims, i va ascendint. A més, han incidit que la situació empitjora per als ramaders que proveeixen llet per a elaborar iogurts i altres lactis, ja que segueixen sumits en una crisi de preus en el lineal.
Per aquest motiu, el sector acusa el Ministeri de "complicitat amb la indústria de distribució" i de "permissivitat a la ruïna dels ramaders de llet”. Asseguren que les autoritats “poden veure de primera mà la ruïna dels ramaders i les seues famílies”, però “estan creuats de braços”. En un comunicat, exigeixen als responsables que “donen un colp de taula” perquè “no es produïsquen abusos en els estadis més febles”. "No hi ha excusa perquè donen una sostenibilitat econòmica als productors", han afirmat.