El sector agrari alerta de la caiguda de la producció citrícola valenciana en les últimes tres campanyes

Només l'any passat es van abandonar més de 6.000 hectàrees de cítrics a les zones productores

Imatge d'arxiu d'unes arbre de clemenules
Imatge d'arxiu de clemenules a l'arbre / La Unió

La Unió Llauradora ha expressat aquest dijous la “preocupació” davant de la caiguda de producció de cítrics al llarg de les últimes tres campanyes a la Comunitat Valenciana i molt probablement també per a la pròxima. La Comunitat Valenciana ha sigut tradicionalment la principal autonomia productora i exportadora d'Espanya, però el sector viu un lent declivi que es tradueix en una caiguda de la superfície cultivada.

Així ho ha indicat l’associació en un comunicat que explica que la producció enguany ha sigut de poc més de 2,9 milions de tones, un 11% inferior a la passada i un 17% menys que la mitjana des de principis de segle. En el que va de segle XXI, només la de 2005-06 va tindre una producció més baixa, amb 2,8 milions de tones. 

La Unió ha assenyalat que la "falta de rendibilitat i les conseqüències del canvi climàtic" són les principals causes d'aquesta baixada de capacitat productiva. De fet, l'any passat es van abandonar 6.151 hectàrees de cítrics en el camps valencià, un 4% més que el 2021.

Quant al preu percebut en origen pels productors, amb una mitjana de 0,37 euros per quilo, és un 28% més alt que el del passat exercici, i el preu mitjà d'eixida de magatzem és de 0,95 euros per quilo. Això suposa un increment del 15% sobre la mitjana de les últimes cinc campanyes. Sobre els ingressos bruts, sense tindre en compte l'augment dels costos, han sigut de 1.069 milions d'euros, un augment del 16% sobre la passada campanya.

No obstant això, l’associació considera que l’increment de preus, sobretot al final de campanya, "no compensa la reducció de la producció i sobretot l'exagerat increment dels costos de producció". Si se sumen els destriaments, els danys per plagues i l’augment de costos, al final el compte de resultats "és pràcticament igual que el de la campanya 2021-2022", ha exposat l'entitat.

També et pot interessar

stats