El secretari autonòmic d’Hisenda: "Els pressupostos del 2024 garantiran la sanitat, l’educació i les prestacions socials més eficients"

Eusebio Monzó descarta partides d’ingressos ficticis en els comptes amb una intenció reivindicativa, però defensa un finançament just

Eusebio Monzó durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

“Els pressupostos del 2024 seran responsables amb els serveis bàsics, amb la sanitat, l’educació i les prestacions socials. Els garantiran i, a més, garantiran que es presten d’una manera més eficient del que s’ha fet fins ara”. Així ho ha avançat el secretari autonòmic d’Hisenda del nou govern de Carlos Mazón, Eusebio Monzó, en Les notícies del matí aquest dijous. Respecte al que no recolliran els comptes públics o apareixeran amb quantitats més discretes, “les despeses dels alts càrrecs o els excessos de les conselleries”, com ha indicat.

En aquest sentit, Monzó ha apuntat que el Consell preveu presentar els pressupostos a principi de novembre perquè es puguen aprovar abans que acabe l’any. Com ha expressat el secretari autonòmic d’Hisenda, aquests comptes “evitaran duplicitats” i contemplaran unes inversions “eficients”, ja que actualment hi ha un nivell d’execució molt baix d'aquestes.

Amb els comptes de l’any que ve, el Consell també “corregirà el desequilibri” i apostarà per “la sostenibilitat”. Segons ha detallat Monzó, la Generalitat presenta un dèficit del 3,1% actualment, heretat del govern del Botànic, com ha recordat, i “aquesta xifra condiciona els pressupostos dels pròxims anys, perquè suposarà tindre deute i més despeses financeres”. En aquest sentit, apuntava que el Consell farà uns pressupostos “realistes, responsables i sostenibles”.

D’altra banda, i pel que fa a l'infrafinançament del govern central, ha assegurat que el nou govern autonòmic seguirà reivindicant-lo, però això no implicarà que s’incloguen partides fictícies en els ingressos de la Generalitat. “Una cosa és l’infrafinançament, que hi ha des de fa més de 30 o 40 anys i que hem d’aconseguir canviar-lo, i una altra és pintar en els pressupostos uns ingressos que mai arriben”, exposava Eusebio Monzó en referència a la partida d’uns 1.300 milions, que el govern del Botànic incloïa en els últims comptes públics amb una intenció reivindicativa i per a evidenciar la falta de finançament del govern central.

“El fet d’incloure 1.300 milions d’euros en una partida reivindicativa d’ingressos no ha canviat el model de finançament, però sí que ha canviat el dèficit. Aquests ingressos ficticis han fet que el dèficit s’incremente”, argumentava durant la seua intervenció en Les notícies del matí, al mateix temps que acusava l'executiu precedent d'haver comés una "irresponsabilitat". “Hem de tindre un equilibri entre fer un pressupost que s’ajuste a la realitat i ser reivindicatius amb el finançament”, ha sentenciat el secretari autonòmic d’Hisenda sobre els pressupostos de l'any vinent. 

També et pot interessar

stats